Salou aprova el pressupost pel 2018

Els comptes, que només reben l’aval del govern, s’enfilen als 43,64 milions d’euros

Redacció.- El ple de l’Ajuntament de Salou (Tarragonès) ha aprovat aquest dimecres un pressupost de 43,64 milions d’euros per l’any 2018 amb el suport dels dotze regidors del govern de CiU i PSC. El PP i ERC han votat en contra, mentre que Cs i Guanyem s’han abstingut. Els comptes preveuen fins a 3,6 milions d’euros d’inversió per l’any vinent i un global de 16 milions d’euros d’inversió a quatre anys vista, fins el 2021. D’entre les partides més destacades, el gruix correspon als 7,78 milions que s’invertiran en obres a carrers i als 2 milions consignats per a infraestructures turístiques. El pressupost presenta una contenció de la despesa ordinària, especialment pel que fa a la provisió de serveis i transferències corrents, en compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i per la contenció del pressupost d’ingressos.
La partida més important en manteniment de ciutat preveu obres per import de 500.000 euros a set zones diferenciades del municipi. En concret, s’invertiran 115.000 euros en un espai de lleure amb zona per a barbacoes, serveis públics i aigua corrent al sector 5; 96.000 euros en la remodelació dels carrers Falset, Penedès, Torremolinos, Ramon Llull i Roger de Llúria, i 70.000 euros per iniciar la renovació definitiva de l’avinguda Carles Buïgas, entre d’altres.

La partida d’inversions per a la renovació turística de la destinació inclou 125.000 euros per al canvi de les fonts cibernètiques; l’adequació del Xalet Torremar per a l’atenció al client; la remodelació del Parc del carrer Brussel·les a tocar de la platja dels Capellans; nous mòduls de lavabos públics a la platja de Ponent, així com jocs infantils, fins arribar a un import de 930.000 euros.

Pel que fa a la partida d’equipaments municipals, s’invertiran 760.000 euros per començar a construir la nova biblioteca municipal, un projecte que s’enfilarà fins als 2,26 milions d’euros. El consistori també impulsarà un nou edifici per ubicar els Serveis Socials, Acollida i Ocupació al carrer Milà, i la remodelació de la zona comercial del mercat municipal -amb un cost total d’1,14 MEUR-.

L’alcalde, Pere Granados, ha subratllat que el municipi gaudeix “d’una molt bona salut econòmica” i ha posat en valor que els comptes mantenen serveis i permeten impulsar “una inversió important a la ciutat pels propers anys”. “Des del govern ens hem fixat una transformació de Salou, tant des del punt de vista turístic com des del punt de vista social, cultural o esportiu”, ha afegit.

Els comptes presenten una contenció de la despesa ordinària en compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa, i en consonància amb la contenció del pressupost d’ingressos. En aquest sentit, el regidor de Gestió Econòmica, Toni Brull, ha assenyalat que aquest apartat està marcat per la baixada d’un 2% de l’IBI que s’aplicarà el proper exercici, així com de la plusvàlua i de la congelació de la resta d’impostos”.

El consistori preveu un augment de les previsions de recaptació de l’Impost de Construccions i obres i d’ingressos per taxes, així com majors previsions d’ingressos en l’impost turístic, per l’augment del 30% al 50% de la participació dels ens locals i una previsió de majors ingressos patrimonials, principalment per la nova concessió de zona blava.

Pel que fa a l’evolució del deute i la pressió impositiva, des del 2012 el nivell d’endeutament ha sofert un a baixada progressiva passant dels 23,5 milions d’euros -una ràtio del 55%- fins al 16% aquest 2017.