La Sala Trono estrenarà nova programació teatral al Metropol

La companyia arriba a un acord amb l’Ajuntament de Tarragona per poder fer ús de l’espai durant tres anys

Redacció.- Després d’abaixar el teló de l’espai teatral de la Part Alta de Tarragona, el març de l’any passat, la Sala Trono estrenarà nova programació el 15 de febrer en una nova ubicació: la caixa escènica del Teatre Metropol. La companyia tarragonina ha arribat a un acord amb l’Ajuntament per poder fer ús de l’escenari de l’equipament modernista durant un període de tres anys. L’espai s’ha batejat com Sala Trono Armanyà, prenent el nom del carrer per on s’accedirà al recinte. Les noves instal·lacions permetran ampliar l’aforament respecte l’antic local de la plaça Dames i Vells -de 50 a un màxim de 135 espectadors-, amb la qual cosa es manté l’aposta de la Trono pels espectacles de petit format. La companyia ha programat un total d’onze espectacles entre febrer i abril, a més d’una nova producció pròpia que s’estrenarà al maig.
La companyia La Calòrica estrenarà la programació del Metropol el 15 de febrer amb ‘Fairfly’, una comèdia sobre l’emprenedoria dels joves en temps de crisi, que també es representarà els dies 16 i 18. Els dies 23,24 i 25 serà el torn de l’obra ‘Abans que arribi l’alemany’, de la companyia balear Res de Res i en Blanc.

Completen la programació ‘Los bancos regalan sandwicheras y chorizos’, ‘Estic fent Sondheim’, ‘Kabarett-Protokoll’, ‘Paquito Forever’, ‘Balla amb mi’, ‘Llibres per cremar’, ‘Un tramvia anomenat desig’ i ‘Pescando en el aire’. Al seu torn, la tarragonina Tornavís Teatre presentarà ‘Refugiats’ els dies 30 i 31 de març i 1 d’abril. Aquesta obra estrenarà la proposta ‘Teatre Km0’ amb la qual la Trono pretén donar projecció a companyies locals.

El gestor cultural de la Sala Trono, Joan Negrié, ha subratllat la “qualitat” d’una programació “molt farcida” i ha destacat el fet que serà “paritària” -la meitat de les obres estan dirigides o escrites per dones i, l’altra, per homes-. Com sempre, el segell tarragoní també estarà present en bona part dels espectacles.

Com a novetat, a partir d’ara la Trono ja no reservarà entrades i aquestes es comercialitzaran a través d’una empresa de ‘ticketing’. La venda es posarà en marxa dimecres vinent, 17 de gener, a un preu general de 16 euros. Els associats -que paguen 8 euros anuals pel carnet d’amic-, obtindran descomptes de 4 euros per funció. Enguany, a més, s’incorpora una promoció adreçada a captar públic jove amb entrades a 5 euros per als menors de 25 anys.

El nou espai

La caixa escènica del Metropol esdevindrà la seu estable de la programació de petit format de la companyia durant tres anys. La regidora Begoña Floria s’ha felicitat per aquesta “bona notícia” per a la cultura de la ciutat. El conveni signat amb l’Ajuntament contempla la cessió gratuïta de l’espai i mantenir l’aportació anual de 10.000 euros a la companyia. Tot i això, l’activitat teatral de la Trono s’haurà de poder compaginar amb els actes i activitats que tenen lloc al Metropol. “Li donarem tot el suport possible perquè sigui un projecte viable i pugui haver-hi alternatives més definitives en el futur”, ha assenyalat la regidora.

Actualment, la Sala Trono està condicionant l’espai de la caixa escènica per tenir-ho tot a punt per a l’estrena. Una de les curiositats és que la companyia ha adquirit una vuitantena de butaques per a la grada principal que, fins fa poc, pertanyien a un teatre de Salamanca que ha tancat portes. Les dimensions de l’escenari, a més, permetran que el públic se situï als laterals i darrere l’escenari, amb un aforament màxim d’uns 135 espectadors. El recinte també ofereix uns camerinos més amplis i s’hi adequaran noves taquilles amb accés pel carrer Armanyà. El 28 de gener es farà una jornada de portes obertes per poder visitar les instal·lacions.

En paral·lel, durant les pròximes setmanes començarà la reforma del Teatre Metropol, que preveu la renovació de les butaques i actuacions contra els tèrmits, segons ha recordat Floria. Està previst que els treballs arrenquin el mes vinent i que puguin allargar-se fins al maig, coincidint amb l’acte de lliurament dels Premis Literaris.

Gairebé un any del tancament del local

La Sala Trono de Tarragona va tancar el local de la Part Alta el 25 de març després de catorze anys de programació ininterrompuda. L’espai necessitava unes obres de millora i adaptació, per tal d’adequar-se a la normativa vigent, que l’equip no veia viable d’afrontar. L’aposta de la companyia, però, va ser la de cercar un nou local on poder créixer.

Negrié ha reivindicat que la Trono és un projecte que ha anat més enllà de l’àmbit local i que ja suma quinze produccions pròpies de teatre professional amb més de mig miler de representacions. La darrera, ‘Els Tres Aniversaris’, ha estat nominada a quatre guardons dels premis Butaca -entre ells el de millor espectacle-, la qual cosa els situa, ha dit, en un lloc de “molta responsabilitat”.