Rivera demana a Rajoy que apliqui el 155 per convocar eleccions a Catalunya

El líder de Cs alerta que Puigdemont “vol aprovar la DUI en 72 hores” i defensa que la via constitucional “és l’única” per aturar-ho

Redacció.- El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar al president espanyol, Mariano Rajoy, que “actuï” i activi el mecanisme al Senat per aplicar l’article 155 de la Constitució per convocar eleccions a Catalunya. “Estem a 72 hores de què el senyor Puigdemont i els seus socis proclamin la independència i hem d’actuar”, va manifestar Rivera, que defensa que aquesta mesura serviria “per contestar el colpisme amb més democràcia i amb urnes de veritat”. El líder de Cs creu que la via constitucional és “l’única” i rebutja obrir un diàleg entre Rajoy i Puigdemont, tal i com va proposar aquest dilluns el secretari general del PSOE després de reunir-se amb el president espanyol. Segons el líder de Cs, Rajoy li va reconèixer que estan estudiant “les vies per aturar la DUI” però no ha avançat més detalls

Rivera va anar a la reunió convocada pel president espanyol a la Moncloa amb una proposta molt concreta sota el braç. Va demanar a Rajoy que activi el mecanisme al Senat (on el PP té majoria absoluta) per tal de poder aplicar l’article 155 a Catalunya amb l’objectiu que el mateix president espanyol pugui dissoldre el Parlament i convocar eleccions (una competència que només la té el president de la Generalitat).

Segons el president de Cs, aquesta és “l’única via” per evitar la declaració unilateral d’independència. “Ahir a la nit -pel diumenge- el senyor Puigdemont es va treure la careta i tots sabem que l’objectiu no era el referèndum sinó la declaració d’independència”, va manifestar Rivera, que creu que en els plans de la Generalitat està declarar-la “en les properes 72 hores”.

No valida l’opció del PSOE

“Encara tenim temps però hem d’actuar, no podem mirar cap a una altra banda”, manifesta. En aquest sentit, no dona crèdit a la proposta del PSOE que ha “exigit” a Rajoy que obri una via de diàleg amb Puigdemont per trobar una solució pactada al conflicte i que tampoc a la via de frenar la DUI a través del Tribunal Constitucional, tal i com apunten els socialistes. “Algú es creu que a Puigdemont el frenarà un burofax del TC?”, s’ha preguntat. Per això, va demanar al PSOE que doni suport a la proposta de Cs.

Rivera valora que unes noves eleccions i tornar a configurar el Parlament és una mesura que pot “restituir l’ordre constitucional” a Catalunya. “L’única manera de parar els colpistes és amb més democràcia i amb urnes de veritat on puguin votar tots els catalans”, va manifestar. A més, confia que els sondejos els són favorables i que la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, pot convertir-se en presidenta. “Per primer cop en molt de temps les forces no nacionalistes podem aconseguir una majoria”, ha augurat.

El president de la formació taronja no va avançar massa detalls sobre quins són els plans del govern espanyol. Sí va reconèixer, però, que Rajoy li ha dit que estan estudiant “diferents vies per aturar la declaració d’independència”.