Categories: Noticies de Smartcity

Reus s’incorpora al patronat de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region

Un projecte de regió intel·ligent amb la Fundació Smart

La Fundació Tarragona Smart Region dóna la benvinguda a Reus, que s’uneix al projecte de convertir el territori en un espai que, a través de les noves tecnologies, sigui més respectuós amb el medi ambient i amable amb el ciutadà.

Els alcaldes de Tarragona i Reus han signat l’acord que els permetrà treballar units en noves iniciatives socials i sostenibles, amb la Fundació Smart com a punt de trobada i coordinació.

Unint en l’estratègia smart ambdues ciutats, passem a ser un nucli de població considerable, atractiu i eficient per a grans projectes smart, que requereixen unes magnituds d’usuaris importants.

Així, el territori guanya en cohesió i es permet continuar creixent en la direcció correcta, a través dels eixos de treball principals, que marquen un horitzó comú en el qual el ciutadà és el protagonista de la construcció de la seva ciutat. Aquests eixos són la sostenibilitat, la vertebració i cohesió territorial i el posicionament, projecció i internacionalització del territori. Tots tres instauren un marc de referència que permet treballar cap als objectius principals de la fundació, que són el potenciament de l’ecosistema i dinamització econòmica; la transformació de les ciutats; i el talent i capacitació digital.

Els últims anys la Fundació ja ha liderat diversos projectes que treballen de forma conjunta amb diverses entitats i institucions del territori i que, sens dubte, han estat un èxit. Parlem, per exemple, dels projectes de participació ciutadana, les auditories energètiques, el projecte Hèlix o l’Smart Cub, dels quals es pot conèixer la seva evolució i finalització a la pàgina web tarragonasmart.cat.

La Fundació impulsarà comissions sectorials per impulsar projectes sectorials de turisme, mobilitat, igualtat, medi ambient…

 

La culminació d’un treball

Abans d’arribar a aquesta fita hem assajat algunes experiències noves com és la Col·laboració conjunta en el PECT -Pla estratègic de Competitivitat Territorial- de Turisme sostenible, a on la part de mobilitat era assumida conjuntament per Reus i Tarragona; o la Taula de la Pobresa energètica feta conjuntament.

Ja havíem fet evolucionar l’inicial Clúster TIC Reus en el Clúster TIC Catalunya Sud, y aquesta serà una de les línies de treball: Aprofitar l’arribada de noves TIC a l’espai urbà, per a prestacions urbanes, per generar i potenciar un teixit local d’indústries i empreses d’alt valor tecnològic.

La Fundació Smart ja lidera e impulsa des de fa 2 anys un grup d’una dotzena d’ajuntaments més la Diputació per a coordinar formació i accions smart. Seguint la línia del Pla Nacional de Territoris Intel·ligents i tal com proposa la Unió Europea, podem parlar d’un Territori Intel·ligent al voltant de les nostres ciutats.

 

Perquè treballem com a territori?

La dinàmica de construir ciutats intel·ligents mitjançant accions integrades de desenvolupament urbà sostenible ha evolucionat cap al concepte de “territoris intel·ligents”, tant en l’àmbit Europeu com estatal. El nou Pla Nacional de Territoris Intel·ligents de desembre de 2017 que substitueix el Pla Nacional de Ciutats intel·ligents, adopta aquest nou concepte com a paradigma de treball.

Les estratègies de planificació territorial intel·ligents exigeixen conurbacions urbanes amb una suficient densitat d’habitants i amb models de desenvolupament metropolità, que tinguin una magnitud suficient per atraure recursos i l’atenció en empreses i dinàmiques globals.

Les principals àrees de treball d’una ciutat intel·ligent, que són la lluita contra canvi climàtic, l’economia baixa en carboni, el reciclatge i l’economia circular, la mobilitat, l’emprenedoria i transferència tecnològica… superen l’àmbit local.

Una fundació “regional” serà un important actor dinamitzador dels projectes territorials amb models de governança multinivell com els que exigeixen les convocatòries europees, els programes RIS3.catr, POECT, o els horitzons que marca el projecte CatalunyaSud.2040.

L’experiència del Conveni SmartCatSud, i del Clúster TIC Catalunya Sud avalen l’efectivitat d’un àmbit supralocal d’actuacions integrades de desenvolupament urbà sostenible.

Reus i Tarragona inicien conjuntament aquest projecte de lideratge regional al qual progressivament s’hi incorporaran altres actors locals o regionals.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

5 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

5 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago