Les religions del món alcen la veu contra el terrorisme i la intolerància en una cerimònia al Museu Marítim de Barcelona

L’actriu Carme Sansa lloa la diversitat cultural i religiosa de Catalunya com “els millors anticossos contra l’odi”

ACN Barcelona .- El Museu Marítim de Barcelona ha acollit aquest dijous a la tarda un acte obert a diferents sensibilitats religioses, laics i ateus en memòria de les 15 víctimes de l’atemptat que van patir Barcelona i Cambrils dijous passat. L’acte, iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, ha donat un espai plural de record a totes les víctimes, de països, creences i tradicions molt diverses i ha fet un crit contra el terrorisme i la intolerància. L’actriu Carme Sansa, que ha conduit l’acte, ha posat en valor la joventut, la immigració i la diversitat cultural i religiosa de Catalunya com els principals elements per construir el futur i lluitar contra l’odi.
La cerimònia ha estat organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat. En l’organització també hi ha contribuït l’Associació UNESCO pel Diàleg interreligiós (AUDIR) i el Grup de Treball Estable de Religions (GTER). S’ha comptat amb la participació de diferents comunitats religioses en representació de la diversitat religiosa, així com de diferents conviccions (associacions de laics, ateus, entre altres) presents a la ciutat. Així, han tingut representació les comunitats jueves, comunitats cristianes ortodoxes, comunitat cristiana catòlica; comunitats cristianes evangèliques; comunitats musulmanes; tradició laica; tradició atea; comunitats budistes; comunitats taoistes; comunitat Sikh; comunitat Bahà’i ; l’església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies –mormons– i les comunitats hinduistes.

Per part de les entitats cíviques, hi ha acudit algunes com l’Associació de Dones Musulmanes a Catalunya o la Fundació Ferrer i Guàrdia, agrupacions escoltes i esplais, entre altres.

L’acte ha tingut una durada aproximada d’una hora. L’obertura ha comptat amb la música de l’Orquestra Àrab de Barcelona, que interpretat ‘El Cant dels Ocells’. L’actriu Carme Sansa ha conduit l’acte. Ha llegit els noms de les 15 víctimes mortals i ha agraït la reacció de la ciutadania, proclamant: “Amb el cap ben alt diem que no tenim por”. Ha agraït especialment la presència de veïns dels barris Gòtic i Raval, just al costat de les Rambles, de Ripoll, Cambrils, Rubí i Alcanar, representants de les comunitats religioses i de les autoritats.
Sansa ha dit que la cerimònia és “un acte plural, respectuós i inclusiu”, i un “mirall de la Barcelona i la Catalunya diversa”. “Volem que el nostre model de convivència sigui la nostra fortalesa”. Ha citat Gandhi: “No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí”. I a Paco Candel: “Catalunya ha de ser un sol poble, amb identitat dinàmica i construïda des de la diversitat”. “Els atemptats han volgut destruir aquesta forma de convivència”, ha dit.

En el manifest, Sansa ha dit que aquest tipus d’acte és el que mereixen ara mateix Barcelona i Catalunya, perquè “el perfil de les víctimes” també es plural. “Eren els nostres veïns, independentment d’on haguessin nascut i dels motius pels que fossin a la Rambla, el passeig marítim de Cambrils o l’avinguda Diagonal”.

A continuació, Sansa ha donat pas a la lectura de textos de caire humanista, fragments de la Bíblia, l’Alcorà, un text budista i de la Torah, el llibre sagrat jueu. Les lectures les han fet joves de les diverses confessions i tradicions que participen en el projecte ‘Constructors de ponts’ d’AUDIR. Els textos escollits s’han consensuat amb les diferents comunitats i tenen com a fil conductor la pau, un dels valors comuns de totes les conviccions.

S’ha començat amb la lectura de diversos fragments de la Declaració Universal dels Drets Humans, que destaquen el dret a la vida i a la llibertat de consciència. Ha seguit amb la primera carta de Sant Pau als Corintis, que parla de l’amor entre persones. També s’han llegit fragments de l’Alcorà que asseguren que “qui matés un innocent, seria com si hagués matat tota la humanitat, però aquell que donés a un altre la vida seria com si hagués donat la vida a tota la humanitat”.

Uns textos budistes també han glorificat l’amistat i l’amor entre les persones, i extractes de la Torà demanen “estimar els altres com a un mateix”, incloent els immigrants.

Uns quants joves de diverses confessions també han estat els encarregats de fer una ofrena floral composada per 15 poms, un per cada víctima mortal de l’atemptat, proporcionats per l’Associació de Floristes de la Rambla. Mentre els joves portaven el ram fins al mosaic de Joan Miró de les Rambles, Sansa ha destacat que la diversitat cultural i religiosa de Barcelona i Catalunya “són el principal element vertebrador de la cohesió i la pau social, els millors anticossos de l’odi i per això homenatges inclusius com aquest animen a seguir creient en la societat oberta i acollidora, com a forma de vèncer la intolerància i la por”.

L’actriu ha acabat la seva intervenció donant especialment les gràcies als joves “una etapa a vegades difícil, i més en temps de crisi, però apassionant”. Així, ha desitjat que la “joventut sigui activa, integrada, amb veu pròpia”, perquè el futur l’han de construir ells, tenint en compte els més grans també, tant nouvinguts com autòctons. “Uns aporten experiència, memòria, altres aporten novetats”, ha conclòs.

Sansa ha acabat llegint uns versos del poeta Federico García Lorca lloant les Rambles. L’Orquestra Àrab ha tancat l’acte amb la cançó ‘País petit’, de Lluís Llach.

Prop d’un miler d’assistents

L’acte ha comptat amb prop d’un miler d’assistents, entre els quals autoritats, uns 300 representants d’entitats religioses, inclòs l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i desenes de representants dels cossos d’emergències.

De la Generalitat hi ha assistit el president, Carles Puigdemont, els consellers de Governació, Meritxell Borràs; d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; de Salut, Antoni Comín; d’Ensenyament, Clara Ponsatí, d’Empresa i Coneixement, Santi Vila; de Cultura, Lluís Puig; i d’Agricultura, Meritxell Serret, i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.

Del govern espanyol, hi ha anat el ministre de Justícia, Rafael Català, la secretària d’estat de Justícia, Carmen Sanchez Corts, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

Per part de l’Ajuntament de Barcelona, hi eren l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que encapçalava la representació de la corporació municipal, amb diversos regidors i tinents d’alcalde, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, així com dels grups de l’oposició, com Xavier Trias, Alfred Bosch i Alberto Fernández Díaz, i la síndica de Greuges, Maria Assumpció Vilà.

També ha acudit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la líder de Cs, Inés Arrimadas, el de Podem, Albano Dante Fachín, així com altres diputats de diversos partits, tres diputats d’ERC al Congrés de Diputats. Finalment, també s’han desplaçat a Barcelona l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, i el de Sant Hipòlit de Voltregà, Xavier Vilamala.