La Ràpita viatja cent anys enrere per recuperar les arrels i tradicions del municipi

Processed with VSCO with c1 preset

Orígens mostra les singularitats de pescadors i mariners del poble amb recreacions

Redacció.- Sant Carles de la Ràpita ha iniciat aquest cap de setmana un viatge en el temps que porta el municipi a principis del segle XX. La primera edició d’Orígens ha programat una quarantena d’activitats, on es reivindica el barri del Xicago. Amb aquestes jornades, es vol recuperar les arrels i les tradicions i “la memòria per recuperar la identitat” del municipi, segons ha explicat l’alcalde, Josep Caparrós. A les jornades es mostren les singularitats de dos grups socials, els pescadors i mariners, d’una banda, i el món pagès i ramader, de l’altra. Així, es pot veure com els pescadors reparen xarxes al carrer, les partides de morra o buti a les tavernes o com els pagesos arriben amb els carros carregats d’arròs de la ribera pel carrer llarg. Tot plegat, amb la col·laboració de desenes de veïns del poble, que s’han sumat a les jornades vestits de l’època.

Orígens va començar divendres a la tarda i durant tot el cap de setmana s’han programat diverses activitats, com una subhasta de peix a l’antiga, un concurs de suquet de peix, un campionat de morra o la interpretació de diverses escenes de la vida quotidiana de fa cent anys, dramatitzades i dirigides per Marcel Ros.

A les set del vespre de diumenge es donarà per finalitzada aquesta primera edició d’Orígens, a la qual també s’hi ha sumat -entre altres entitats i associacions rapitenques- el col·lectiu de cuina, la Unió de Comerç Rapitenc i l’Institut els Alfacs. Alguns restaurants i bars del municipi ofereixen menús especials, com un ‘menú d’un mariner en un dia de pesca’, on no hi falta l’arrossejat. La regidoria d’Identitat, amb Rafa Balagué al capdavant, en estreta col·laboració amb el director tècnic d’Orígens, l’historiador Toni Cartes, han coordinat el programa d’actes.