Rajoy insta els països de la UE a lluitar contra la radicalització

Pla mig del president espanyol, Mariano Rajoy, durant la roda de premsa abans de les vacances d'estiu, el 28 de juliol de 2017

Els principals líders europeus proposen començar la identificació de refugiats a Níger i al Txad i aposten per invertir en el desenvolupament dels països d’origen

ACN París .- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha reunit aquest dilluns a París amb el president de França, Emmanuel Macron, la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre d’Itàlia, Paolo Gentiloni, per impulsar mecanismes de cooperació contra la immigració il·legal i el terrorisme. Rajoy ha instat els països de la UE a lluitar contra la radicalització. En la reunió, els principals líders europeus han proposat començar la fase d’identificació de refugiats a Níger i al Txad per tal d’establir aquells que es poden acollir a l’estatus de refugiat i aquells que són considerats immigrants econòmics. També han coincidit en la necessitat de contribuir en el desenvolupament dels països d’origen dels immigrants. En la trobada també han participat l’Alta Representant de Política Exterior i de Defensa de la UE, Federica Mogherini, el president del Txad, Idriss Déby, cap del govern de Líbia, Fayez al Sarraj, i el president de Níger, Mahamadou Issoufu.
En la seva intervenció, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha agraït les mostres de solidaritat expressades pels diferents països després dels atemptats terroristes a Catalunya. Rajoy també ha instat els països de la UE a lluitar contra la radicalització i ha remarcat que “la cooperació internacional ha estat molt útil en el cas d’Espanya”.

“La immigració il·legal no té cap conseqüència bona, impedeix el desenvolupament i fa grans les bandes de crim organitzat”, ha afirmat el president del govern espanyol. Rajoy també ha proposat la creació d’un estatut de víctimes del terrorisme a nivell europeu i ha anunciat que en les pròximes setmanes es reuniran els ministres d’Interior d’Espanya, França, Alemanya, Itàlia i Regne Unit per avançar en la cooperació en matèria de lluita contra el terrorisme.

Per la seva banda, el president de França, Emmanuel Macron, ha recordat que “els fluxos migratoris afecten tots els països, però no a tots en la mateixa mesura”. Macron ha lamentat la manca de control sobre aquests fluxos i ha remarcat que suposen “un repte per a la UE”. En relació amb el terrorisme, el president francès ha afirmat que cal treballar i portar a terme una política de desenvolupament en els països d’origen dels immigrants i refugiats.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha instat els líders europeus i africans a frenar la immigració il·legal per tal de “frenar els traficants”. Merkel ha apel·lat a la “responsabilitat humanitària” i ha subratllat que no es podrà frenar la immigració il·legal sense que hi hagi millors estructures als països africans. “Per frenar l’activitat del traficants cal aplicar polítiques de desenvolupament en els països d’origen”, ha dit Merkel.

El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, ha afirmat que Itàlia no renunciarà a la seva “tradició de solidaritat”, però ha instat els països europeus a “controlar els fluxos migratoris i contribuir a l’estabilitat dels països de trànsit”. Gentiloni ha reconegut que “s’han fet progressos en la ruta del Mediterrani central”, però ha insistit que aquests progressos s’han de mantenir i que l’esforç en la gestió de la migració ha de ser “a nivell europeu”.

El president del Txad, Idriss Déby, ha recordat que la immigració no és un fenomen nou, però ha lamentat que actualment milers de joves africans morin intentant arribar a Europa. Déby ha reconegut que la immigració és causada per “un problema de fons, la pobresa i l’atur”. “La immigració només es pot resoldre a través d’un desenvolupament harmoniós dels països africans”, ha dit. El president del Txad ha insistit que els països africans “necessiten desenvolupament i que per aconseguir-lo calen recursos”.

El president de Níger, Issoufou Mahamadou, ha remarcat que el seu país està molt compromès amb la migració clandestina” i que “és insuportable que milers d’africans morin al Mediterrani”. El cap del govern de Líbia, Fayez al Sarraj, ha reiterat “la necessitat d’estabilitzar” Líbia perquè sigui “un país fort que pugui lluitar contra les xarxes de traficants”. Per la seva banda, l’Alta Representant de Política Exterior i de Defensa de la UE, Federica Mogherini, ha reiterat que la Unió Europea continuarà donant suport econòmic als països africans per afavorir el seu desenvolupament.