Rajoy diu que els constitucionalistes representen el “costat bo” de la història

El president del Govern espanyol es mostra obert a pactar amb Cs i PSC

 

Redacció.- Mariano Rajoy ha tancat aquest dimarts la campanya del PPC al Pavelló Italià de la Fira de Barcelona, en un míting on –davant de prop de 800 persones- ha assegurat que la seva formació i la resta de forces constitucionalistes representen el “costat bo de la història” que s’ha viscut a Catalunya. El president espanyol ha assegurat que “lamenta profundament” el “patiment” de molts catalans en els últims mesos provocat, ha dit, per “la confrontació que alguns irresponsablement han generat”, i ha assegurat que ell ha “aplicat la llei per defensar la llei”. També ha avançat que el PP està “obert” a “parlar i pactar” amb els partits constitucionalistes amb l’objectiu de “liderar la reconciliació”. El candidat dels populars a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, per la seva banda, ha demanat novament un “vot útil” per a la seva formació, que “s’ha partit la cara” pels que se senten catalans i espanyols. Albiol s’ha dirigit directament a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont: “Mireu com esteu, un detingut i a la presó provisional i l’altre a 1.000 km de Catalunya perquè té por a la democràcia”.
Rajoy –que ha agraït públicament la presència al tancament de campanya del president de Societat Civil Catalana, Josep Rosiñol- ha destinat bona part del seu discurs a defensar l’actuació del seu executiu a l’hora d’aprovar l’article 155 de la Constitució, i ha afirmat que la seva formació s’ha de “sentir orgullosa” de “defensar la democràcia, la constitució i la llei”.

“Lamenta profundament el patiment” de molts catalans

En aquest sentit, ha assegurat que “lamenta profundament el patiment sentit per molts catalans en els últims mesos”, però ha assegurat que fruit de la seva decisió i de la convocatòria d’eleccions “Catalunya ja ha guanyat” perquè s’ha “trencat el separatisme” i “tots els espanyols acompanyaran els catalans a un futur millor compartit i ple d’esperança”.

“Assumim la nostra responsabilitat i prenem decisions, encara que a vegades sigui dur de fer”, ha afirmat abans de vantar-se que malgrat la “dificultat” el PP ha sabut “estar a l’alçada de les circumstàncies”. “Quan hem hagut de prendre decisions, les hem pres dins de la llei, amb prudència, proporcionalitat pensant en l’interès general i el millor per al país”, ha sentenciat.

Unes eleccions “normals” i “amb totes les garanties”

Malgrat l’absència de dos dels candidats i els expedients oberts a Junqueras i Sànchez per haver defensat les seves candidatures des de la presó, Rajoy ha afirmat que aquestes seran unes eleccions “normals” perquè se celebren “dins de l’Estatut de Catalunya”. “Seran unes eleccions democràtiques i amb totes les garanties”, ha dit, que ell va convocar “perquè altres no van ser capaços de complir la seva responsabilitat”. “Les he convocat per restablir l’ordre legal i democràtic i la normalitat de la convivència”, ha afirmat.

Rajoy i Albiol apel·len al “vot útil”

Els populars han centrat les últimes hores de campanya a combatre la fuga de vots en favor de Ciutadans que auguren les enquestes, que assenyalen una forta davallada de la seva representació al Parlament de Catalunya. Per aquest motiu tan el candidat Xavier García Albiol han recordat als discursos que els populars es disputen els últims escons a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona amb les forces independentistes. “Votar el PP és el doble de necessari, perquè és un vot a favor de la unitat d’Espanya i resta possibilitats als partits separatistes”, ha dit Rajoy.

Albiol: “El PP o el caos”

En aquest sentit, Albiol ha demanat als votants del PP a les generals “un reconeixement” a l’actuació del govern de Mariano Rajoy. Segons Albiol, el PP “ha aturat el procés independentista” i aquestes eleccions “són per decidir entre democràcia que representa Mariano Rajoy i el PP” o “tornar al caos, el conflicte i la divisió”.

Sgons Albiol, el PP “s’ha trencat la cara i se la tornarà a trencar quan faci falta” pels catalans que “se senten catalans i espanyols”, i fruit de la seva actuació Puigdemont i Junqueras que “no podran” culminar el procés.