Rajoy confia que els catalans apostin per una “profunda rectificació de la deriva” de l’independentisme

El cap de l’executiu assegura que després del 21-D seguirà sent “president de tots” però avisa que “exigirà a tothom que respectin” la llei i la Constitució

Redacció.- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres al vespre que confia “en la capacitat dels catalans per encapçalar una profunda rectificació de la deriva” de l’independentisme. En encarar el seu discurs cap a les eleccions del 21-D, Rajoy s’ha mostrat “optimista” perquè es propiciï un “retorn a la realitat i a la convivència” i perquè es “reorienti tota l’energia estèrilment malgastada a ocupar-se dels problemes quotidians de les persones”. En intervenir al lliurament de les Medalles d’Honor de Foment del Treball, a Barcelona, Rajoy ha assegurat que més enllà del que diguin les urnes el 21-D seguirà sent “president de tots”. “I amb tots parlaré, però exigiré a tots que respectin el marc que la Constitució i la llei ens imposen a tots”, ha assegurat. En una crida a la confiança -també per reiterar que els empresaris no traslladin més empreses fora de Catalunya- Rajoy ha assegurat, de fet, que “l’empenta dels empresaris serà determinant”.
Rajoy ha fixat d’exemple alguns dels homenatjats durant la gala de Foment del Treball. En concret, ha citat reiteradament tant qui dona nom als premis de Foment, Carles Ferrer Salat, com a Juan Antonio Samaranch, medalla d’honor. “En aquests temps que proliferen els disbarats i els viatges enlloc, aprendre del que va fer i aconseguir Samaranch hauria de ser lliçó obligatòria de civisme i convivència”, ha advertit.Rajoy, que ha apostat per una Catalunya “oberta i cosmopolita” lluny de ” la comunitat tancada que han volgut imposar”, ha assegurat que precisament aquesta mentalitat d'”horitzó obert” s’ha vist els darrers mesos “encongida i minimitzada”. “No només és contrari al món sinó també oposat al que ha fet històricament gran Catalunya”, ha resolt.

En defensar l’aplicació de l’article 155, el cap de l’executiu espanyol ha agraït la invitació de Foment per evidenciar un suport als empresaris per “contribuir a normalitzar una situació” a Catalunya que ja es va “encarrilant”. “I ho fa per les vies que sempre hauria hagut de discórrer; l’estabilitat i la seguretat jurídica”, ha assegurat en un agraïment també a les organitzacions sindicats per la “sensatesa, responsabilitat i serietat”.

El retorn de les empreses a Catalunya

En l’obertura de la gala, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, li ha demanat que incentivi amb mesures el retorn de les empreses que han marxat de Catalunya. Una petició que Rajoy no ha respost explícitament durant el seu discurs al final de l’acte. “Ho repeteixo, confieu, no traieu més empreses de Catalunya”, ha dit.

Després del 21-D, Rajoy ha assegurat que tocarà a tothom fer el que estigui a “l’abast de la mà” perquè la confiança en Catalunya “reneixi” en inversors internacionals, consumidors i empreses. “L’empenta dels empresaris serà determinant”, ha afegit en garantir el suport “del govern de la nació als catalans”.

En aquest context ha insistit que la previsió de creixement –que el govern de l’Estat s’ha vist “obligat a rebaixar” del 2,6% al 2,3%- podria incrementar-se si la situació política catalana “es normalitzés” a finals d’any. “La clau és la normalitat política, reconeguem-nos com a membres d’una mateixa comunitat”, ha reclamat.

És la primera vegada que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assisteix a la gala que organitza Foment del Treball per lliurar les Medalles d’Honor i els premis Carles Ferrer Salat. A banda d’empresaris, a l’acte també hi ha assistit el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el líder del PPC a Catalunya, Xavier García Albiol, i l’exconseller Santi Vila, que va presentar la seva dimissió com a titular d’Empresa i Coneixement el vespre abans de la declaració de la república del 27 d’octubre. També hi havia el tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello.