Rajoy anuncia el recurs contra la reforma del Reglament del Parlament i assegura que “no hi haurà cap referèndum l’1-O”

Pla mig del president espanyol, Mariano Rajoy, durant la roda de premsa abans de les vacances d'estiu, el 28 de juliol de 2017

“La societat catalana necessita que se la protegeixi d’un projecte radical i divisiu”

ACN Madrid .- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest divendres la interposició del recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma del Reglament del Parlament que ha de permetre la tramitació exprés de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica, i ha assegurat que “no hi haurà cap referèndum l’1-O”. Segons Rajoy “la societat catalana necessita que se la protegeixi d’un projecte radical i divisiu” i amb aquest recurs “el govern compleix la seva obligació de vetllar per la legalitat, però també està defensant les institucions autonòmiques catalanes i els seus funcionaris, que no poden ser utilitzats al servei d’una actuació obertament contrària al dret”. Segons ha apuntat, la reforma vulnera el “dret a la participació política de la minoria parlamentària en condicions d’igualtat que garanteix el nostre ordenament jurídic”. L’Advocacia de l’Estat el registrarà en les pròximes hores i el Tribunal Constitucional es podria reunir la setmana vinent per admetre’l a tràmit.
El president espanyol ha anunciat el recurs a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que com és habitual ofereix ell al final del curs polític. Segons Rajoy, “l’única intenció de la reforma és aprovar per tràmit d’urgència i sense les més elementals garantís democràtiques les lleis amb que es preveu liquidar la sobirania nacional, la constitució espanyola i el propi Estatut d’autonomia”.

Rajoy ha recordat les recents manifestacions de la patronal catalana Foment del Treball i del lletrat major del Parlament contra el procés, i ha apuntat que “fets com aquests demostren que el conjunt de la societat catalana és molt plural i de tarannà molt moderat”.

“Aquesta societat necessita que se la protegeixi d’un projecte radical i divisiu que s’intenta imposar a les braves”, ha dit abans de prometre que “no hi haurà cap referèndum l’1-O” perquè “el TC ha dit clarament que és inconstitucional i per tant il·legal”.

“No hi haurà referèndum d’autodeterminació perquè aquesta pretensió també va directament en contra de la pròpia arquitectura institucional que ha donat a Catalunya el major autogovern de tota la seva història”, ha sentenciat.

Segons el president espanyol, “el govern d’Espanya manté la determinació de defensar la llei amb la serenitat i mesura que li brinden els instruments de l’Estat de dret”, i ell “sempre” ha estat disposat a dialogar” amb les institucions de Catalunya, “però ningú pot pretendre que negociï la ruptura de la nostra Constitució”.

El recurs portarà incorporada la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que força els magistrats a suspendre cautelarment qualsevol norma impugnada per l’Estat des del mateix moment en què l’admeten a tràmit.

L’escrit del govern espanyol es dirigeix contra l’apartat 2 de l’article 135 del Reglament adduint que “la finalitat declarada de la reforma és facilitar el referèndum inconstitucional d’autodeterminació”.

Segons l’executiu de Rajoy, “vulnera l’article 23.2 de la Constitució i l’article 29.1 de l’Estatut de Catalunya relatius al dret dels ciutadans a participar als afers públics a través dels seves representants”.

L’executiu espanyol ha aprovat la interposició del recurs després d’obtenir l’aval del Consell d’Estat, que aquest dijous va aprovar per unanimitat un dictamen que considera que hi ha “fonaments jurídics” suficients per interposar el recurs perquè la reforma del Reglament aprovada per Junts pel Sí i la CUP “vulnera el dret de participació política en condicions d’igualtat reconegut a l’article 23.2 de la Constitució”.

El recurs de l’Estat utilitza com a base d’informe d’observacions i propostes jurídiques i tècniques de la Junta de Lletrats del Parlament de Catalunya del 21 de juny del 2017 i el dictamen 7/2017 del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya. Segons el govern espanyol, en aquests dos documents “se suggereix la pertinença d’introduir un tràmit d’esmenes al procediment de lectura única de les proposicions de Llei” i es conclou que “el dret d’esmena és una part fonamental de l’article 23.2 de la Constitució”.

La reforma del Reglament, afirma La Moncloa, “suposa una limitació del dret d’esmena imposat per la majoria sobre la minoria que no existia en l’anterior regulació” on per activar el procediment de lectura única calia la signatura de tots els grups parlamentaris.