Quatre clústers nous entren al programa Catalonia Clusters de la Generalitat, que ja en suma 31

S’hi afegeixen biomassa, logística, nàutic i audiovisual en el 25è any de la política de suport als clústers

ACN Barcelona .- Quatre nous clústers, els de biomassa, logística, nàutic i audiovisual, s’han sumat al programa Catalonia Clusters de la Generalitat de Catalunya, impulsat per ACCIÓ, en el 25è any de la política de suport a aquest tipus d’aliances entre sectors que vol millorar la competitivitat del texit empresarial català, a partir de compartir recursos, generar sinergies, desenvolupar projectes conjunts i projectar-se internacionalment. S’arriba als 31 clústers en un any en què s’ha augmentat en un 50% la línia d’ajuts del programa, assolint els 1,5 milions d’euros. Els quatre nous sectors que s’hi incorporen, el Clúster Audiovisual de Catalunya, el Clúster Biomassa de Catalunya, el Barcelona Clúster Nàutic i el Catalonia Logistics, agrupen 248 empreses i agents econòmics del país, facturen 2.155 milions d’euros l’any i són responsables d’11.568 llocs de treball.
Pel fet de formar part del programa, els nous clústers accedeixen a través d’ACCIÓ a un programa de capacitació personalitzat, estudis de mercat, prospectiva tecnològica dels sectors i l’oportunitat de teixir aliances internacionals. També tenen accés a l’espai de coworking ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, que ha duplicat els usuaris en un any i ha permès generar més de 30 projectes col·laboratius entre els clústers instal·lats.

Actualment, els 31 clústers que formen part del programa Catalonia Clusters d’ACCIÓ estan formats per 2.200 empreses i agents econòmics, sumen 250.000 treballadors i facturen 70.000 milions d’euros. El 71% de les empreses membres de clústers consideren que aquest tipus d’organitzacions genera impacte en la seva competitivitat, mentre que el 98% asseguren que les iniciatives clústers aporten valor al seu sector.

L’entrada d’aquests 4 clústers al programa arriba poques setmanes després que se celebrés al Palau de la Generalitat els 25 anys de la política de clústers a Catalunya, que ha generat un ecosistema reconegut a nivell internacional i ha permès, per exemple, que Barcelona sigui la seu de la TCI Network, la xarxa de clústers més important del món.