Puigdemont preveu concentrar les funcions per executar l’1-O en un sol conseller abans de l’agost

El president de la Generalitat assenyala Junqueras i ERC reclama com a condició que hi hagi responsabilitat col·legiada de tot el Govern

ACN Barcelona .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, preveu posar en marxa la reorganització i concentració de funcions per executar l’1-O en una sola persona abans de l’agost. Així ho ha explicat el cap de l’executiu català en una conversa informal amb periodistes des dels passadissos del Parlament. Aquest matí, Puigdemont ha descartat canvis de consellers immediats però una altra cosa és que ja s’estigui treballant per reorganitzar les competències relacionades amb el referèndum per afrontar l’etapa final. Puigdemont ha assenyalat durant la sessió de control que ja va encarregat a Junqueras que fos el coordinador del referèndum en el marc de la qüestió de confiança. Mentre fonts d’ERC no tanquen la porta al fet que sigui un altre conseller qui assumeixi aquesta responsabilitat i posen com a condició l’assumpció col·legiada responsabilitats per part de tots els membres de l’executiu.
Després de fer pública la llei del referèndum, Puigdemont creu que s’han de prendre decisions sobre els passos que s’han d’anar fent per executar l’1-O argumentant que a cada fase correspon una manera de fer. Uns canvis organitzatius que, segons el president, ja estaven previstos.

A l’hemicicle i en el marc de la sessió de control, Puigdemont ha recordat que el setembre del 2016, en el marc de la qüestió de confiança, ja va designar el vicepresident Junqueras com a coordinador del referèndum. I ara, en la nova etapa, el president creu que el vicepresident ha d’assumir també les funcions més executives que actualment estan repartides entre diverses conselleries i ser, d’aquesta manera, la cara més visible del Govern en aquesta qüestió.

Des d’ERC, en canvi, no tanquen la porta al fet que sigui un conseller diferent a Junqueras qui concentri les competències relacionades amb el referèndum. I els republicans posen com a condició que encara que una sola persona assumeixi l’execució del referèndum la responsabilitat sigui col·legiada per part de tots els membres del Govern. Sobre aquesta qüestió, el president de la Generalitat considera que la persona que aglutini les funcions del referèndum no serà l’única que assumirà les possibles conseqüències de l’1-O.

En referència a fer canvis de consellers, Puigdemont ha volgut deixar clar a l’hemicicle que ara per ara no està previst tot i que no ha descartat que es pugui produir en els pròxims mesos, dins de l’actual legislatura. Així ho ha dit en el marc de la seva compareixença al Parlament per explicar la destitució del conseller Jordi Baiget, que va posar en dubte el caràcter vinculant de l’1-O.