Puigdemont no descarta la via unilateral

Demana a tots els candidats un compromís per permetre la seva investidura si té majoria el 21-D

Redacció.- El president Carles Puigdemont no ha descartat la via unilateral mentre l’Estat no ho faci. “O és que el 155 ha estat dialogat? Tenim un Estat que ens aplica amb tota la contundència i tota la il·legalitat la seva unilateralitat, perquè el 155 és un acte unilateral oi? I nosaltres hem de dir no, democràticament renunciem a una via democràtica. No hem de renunciar a res, a priori”, ha argumentat en una entrevista a ‘El Nacional’, tot i que ha insistit que ell sempre ha prioritzat la via del diàleg bilateral i continuarà fent-ho. Puigdemont també ha demanat a tots els candidats un compromís per permetre la seva investidura si té majoria el 21-D. Així mateix, ha volgut negar que els consellers estiguin acatant el 155, al marge d’una “comprensible estratègia de defensa”.
Referèndum sobre la pertinença a la UE
A més, Puigdemont ha defensat que els catalans han de votar si volen formar part de la Unió Europea. En una entrevista al canal israelià 1 Kan recollida pel diari ‘La Vanguardia’, ha assegurat: “Els espanyols i els europeus no paren de dir que quedarem fora de la UE, però qui ha de prendre aquesta decisió son els ciutadans de Catalunya, com l’haurien de prendre lliurement els altres ciutadans d’Europa. Vostès volen pertànyer o no a aquesta Unió Europea? I en quines condicions? Veurem què diu el poble de Catalunya”. En l’entrevista, Puigdemont ha qualificat la UE de “club de països decadents i obsolescents, en el qual manen uns quants, a més molt lligats a interessos econòmics cada vegada més discutibles” i “on hi ha diverses vares de mesurar”.
Segons la informació recollida per ‘La Vanguardia’, Puigdemont exposa que “potser no hi ha gaire gent que vulgui formar part” d’aquesta UE, la de Juncker i Tajani, i que és “tan insensible a l’atropellament dels drets humans, dels drets democràtics d’una part del territori, només perquè una dreta postfranquista tingui interès que així sigui”.

Tot i això, Puigdemont es declara partidari de la UE i diu que “treballarà per canviar-la”, però precisa que “també aquesta decisió l’ha de prendre el poble de Catalunya”. “No podem donar per fet que perquè als grans interessos els convingui (…) que pertanyem a la UE la població això ho acceptarà sense cap tipus de crítica”.