Categories: Noticies de Smartcity

Prohibir el mòbil a l’escola no és la solució

Els experts recomanen establir regles d’utilització dels dispositius en els centres escolars

UOC News.- La prohibició de l’ús del mòbil excepte per a propòsits educatius a escoles i instituts francesos a partir del curs que ve ha tornat a obrir el debat sobre què s’ha de fer amb aquests dispositius a l’aula. És una bona solució la mesura aprovada per l’Assemblea Nacional francesa? Com s’ha de gestionar l’ús del mòbil als centres educatius?

«Durant una visita a un institut, en què l’ús d’aquests dispositius és regulat, el primer ministre francès, Édouard Philippe, va ser fotografiat per alumnes mentre passejava pel recinte. Cap docent no ho va trobar estrany ni va exigir la retirada dels aparells», explica José Ramon Ubieto, psicoanalista i professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Aquesta simple anècdota, afegeix, mostra totes les «contradiccions» que implica la mesura aprovada a França.

«D’una banda, volem regular la interferència de tot el que és digital a l’escola, però, de l’altra, no volem renunciar a la satisfacció que representa la realitat digital (autofotos, Instagram o Facebook), en què mostrar és existir», apunta Ubieto. El mateix exemple de la visita del primer ministre, explica el professor, posa de manifest la dificultat de prohibir el mòbil perquè contradiu dos preceptes legals: el dret de la propietat (no es pot prohibir tenir mòbil) i el de la intimitat (no es pot fiscalitzar una motxilla).

El també professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC Guillermo Bautista apunta que només cal mirar al nostre voltant per a veure com aquests dispositius «condicionen» una bona part de les formes actuals de socialització, de comunicació i d’interacció amb els altres, i també determinats hàbits de lleure i de consum. Tenint en compte aquest fet, afegeix Bautista, resulta «paradoxal» que un dispositiu tan important en la socialització dels infants i els joves estigui gairebé absent de la vida diària dels centres educatius.

Tant Ubieto com Bautista pensen que la millor fórmula —utilitzada en escoles espanyoles— és establir regles d’utilització. «S’ha d’acotar el temps i els espais d’ús del mòbil», asseguren. Establir aquestes normes permet que l’alumne guardi el mòbil lluny del seu abast durant una estona i poder posar sancions si incompleix les regles. «En els moments que es permeti fer-lo servir, es poden aprofitar les virtuts dels aparells per a integrar-los als aprenentatges, com la calculadora, el cronòmetre, el cercador d’informació…», matisa Ubieto.

La llei francesa, insisteix el psicoanalista, és d’«aplicació difícil», tal com passa amb la recent normativa de WhatsApp de prohibir-ne l’ús a menors de 16 anys. «Aplicar-la a l’Estat espanyol seria igual de complicat perquè la incidència del mòbil en la vida dels infants i els adolescents té cada cop més pes no solament a l’escola, sinó també a l’entorn familiar i social», concreta Ubieto.

En aquest sentit, recorda que moltes discussions de família són per l’abús de l’ús del mòbil i el rebuig de deixar-lo. «El temps del son ha disminuït per la connexió ininterrompuda que permeten aquests aparells, i el fenomen de les apostes en línia o abusos (ciberassetjament, sèxting, ciberassetjament pedòfil, sexpreading) també augmenta», deixa clar.

Perquè la prohibició del mòbil a França s’aprovi definitivament, la proposta ha de ser validada pel Senat i, en cas que no s’arribi a un acord, per una comissió mixta.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Empresaris de Tarragona Destaca la Importància de la Formació d’un Govern Ràpid per Impulsar els Motors Econòmics Regionals

Amb les recents eleccions catalanes del 12 de maig i les pròximes eleccions europees del…

13 hores ago

Participació Activa d’EdT en les Eleccions Catalanes amb 82 Propostes Econòmiques per Tarragona

A l'aproximació de les eleccions a Catalunya, l'associació Empresaris de Tarragona ha estat particularment activa,…

14 hores ago

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 setmanes ago

En el nostre imaginari: La Transformació de Tarragona en una Ciutat Verda

Com organització empresarial tenim un conjunt de dures i obligacions amb la societat que ens…

2 setmanes ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

3 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

3 setmanes ago