La professora de la UB Elisenda Paluzie guanya les eleccions de l’ANC

La degana de la facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie, col·locant la placa que inaugura la nova iniciativa de mecenatge universitari, el 15 de febrer del 2016 (Horitzontal)

Ha obtingut 5.062 suports, seguida de lluny per Joan Canadell, amb 3.152

Redacció.- La professora d’Economia de la UB Elisenda Paluzie ha estat la candidata més votada en les eleccions al Secretatriat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Paluzie ha rebut un total de 5.062 vots, molt per sobre del segon candidat, Joan Canadell, que n’ha aconseguit 3.152. El president del CIEMEN i membre d’ERC, David Minoves, ha quedat en tercera posició amb 3.026 suports. En total, ha votat un 19,51% del cens: 7.155 socis, 4.596 dels quals ho han fet telemàticament i 2.559 presencialment. L’historiador Pep Cruanyes ha resultat quart i el vicepresident del Cercle Català de Negocis (CCN), David Fernàndez Aguilera, cinquè. Per la seva banda, el cap de premsa de l’ANC, Adrià Alsina, que també s’havia presentat a aquests comicis, ha estat sisè. Un cop obtinguts aquests resultats els 77 nous membres del Secretariat Nacional de l’entitat hauran de decidir el nom de la persona que liderarà l’entitat sobiranista els propers dos anys. Aquesta decisió es farà efectiva el proper dissabte, 24 de març, quan se celebrarà la sessió constitutiva a L’Hospitalet de Llobregat.
Elisenda Paluzie ha guanyat aquestes eleccions sense haver-se pronunciat sobre els dos rumbs que s’han posat sobre la taula per afrontar aquesta nova etapa de l’ANC. En un extrem s’han situat els que, com el cap de premsa de l’ANC, Adrià Alsina, que ha estat sisè amb 2.788 vots, creuen que cal implementar la República a partir de la DUI del 27 d’octubre. En l’altre els que consideren que és hora de recosir i eixamplar la majoria sobiranista, com defensa el president del CIEMEN i membre d’ERC, David Minoves, que ha quedat en tercera posició amb 3.026 suports.

Tot i els resultats, l’entitat no tindrà una nova presidència fins el proper 24 de març, quan se celebrarà la sessió constitutiva a L’Hospitalet de Llobregat. Els 77 nous membres del Secretariat, que disposen del mateix pes a l’hora de decidir, hauran d’escollir els quatre càrrecs orgànics de l’entitat: presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria.

Caldrà esperar per saber el desenllaç, ja que Adrià Alsina, David Minoves, i el vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernàndez – que ha estat cinquè amb 2.796 vots- havien expressat la seva voluntat d’optar a la presidència.

Així, podria tornar-se a donar un escenari com el de fa dos anys, quan tot i haver obtingut 30 vots més, l’activista Liz Castro va acabar perdent perquè el Secreatariat va escollir Jordi Sànchez.

Una jornada polèmica 

La jornada electoral ha arribat enmig de la polèmica per la decisió de la Junta Electoral de l’ANC d’excloure 17 de les candidatures que es presentaven, entre elles, la del periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños, per incomplir l’article 7,2 del reglament electoral de l’ANC. Segons aquesta normativa, més enllà dels actes presencials amb tot els candidat convidats, “cap altra publicitat ni campanya no estarà permesa, i podrà ser exclòs el candidat que ho incompleixi, si a criteri de la Junta Electoral aquest incompliment fos de rellevància significativa”.

Després del rebombori que la decisió va generar, l’entitat va obrir un període d’al·legacions i va revalorar les candidatures. Finalment la Junta Electoral va readmetre les candidatures de Pere Camps, Xavier Ludevid i Elisenda Romeu com a candidats a representació nacional i els de Jordi Alemany, Neus Cerdà, Marcel·lí Corominas, Francesc Esteve, Joan Martínez, Eva Riera, Mateu Rodes i Tomàs Sayes com a candidats de representació territorial. A banda de Baños, en van quedar fora definitivament també Alexis Azuaje, Adrià Aragonès, Miquel Àngel Audí, Gràcia Ferrer, Joan Folch i Sergi Masip.