El preu de l’habitatge puja un 6,1% a l’octubre a Catalunya

Fins al setembre els augments de preu havien estat del 10,6% 

 

Redacció.-  El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha indicat aquest dilluns que el preu de l’habitatge ha crescut un 6,1% a Catalunya durant el mes d’octubre vist el mateix mes de l’any passat. De la Serna ha contrastat aquesta dada amb el creixement acumulat en el que va d’any, que fins al setembre havia estat del 10,6%. El descens l’ha atribuït a la incertesa política que es viu a Catalunya arran de la crisi amb Espanya pel procés d’independència. “Fins al setembre ha crescut molt i a l’octubre ha frenat en sec vist l’octubre de l’any passat”, ha dit el ministre durant la roda de premsa per presentar el ‘Butlletí Especial sobre lloguer de l’Observatori de l’Habitatge i el Sol’.

De la Serna ha destacat l’alentiment “brusc” del preu de l’habitatge a Catalunya durant el mes d’octubre –en comparació amb la dinàmica que havia mostrat del gener al setembre del 2017, però no si es pren com a referència l’octubre del 2016- i ha atribuït la dada al marc d’incertesa jurídica que es viu a Catalunya.

“Els efectes no són immediats”, ha afirmat, tal com, al seu parer, sí que ho són en altres àmbits del mercat immobiliari com el preu del lloguer o el dels apartaments turístics. Però tot i això ha advertit que si el marc d’inseguretat es manté en el temps, “amb els mesos es comença a notar”.

A parer de De la Serna, l’efecte es nota en dues vessants, d’una banda en el finançament, ja que la “inestabilitat i manca de seguretat jurídica” pot comportar que el múscul financer “es repensi” si efectua noves inversions, i de l’altra en el de la promoció, ja que el promotor pot qüestionar-se si endega noves obres.