El president Puigdemont reclama que “s’equilibrin les aportacions que es fan a institucions culturals catalanes amb les que es fan a grans equipaments de Madrid”

Fotografia de grup

El cap de l’Executiu ha encapçalat l’acte d’obertura de la commemoració del 30è aniversari de la Fundació MACBA, al qual ha assistit també el ministre  Méndez de Vigo

El president, amb la resta d’autoritats assistents a l’acte, davant del MACBA Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat aquest migdia al Ministeri de Cultura “que equilibri les aportacions que fa a institucions culturals catalanes amb les que fa a grans equipaments culturals de Madrid”.  El cap de l’Executiu ho ha fet en presència del ministre de Cultura, Educació i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, que ha assistit també a l’acte d’obertura dels actes commemoratius del 30è aniversari de la Fundació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
Tot i aquesta manca de finançament, Carles Puigdemont ha lloat la trajectòria d’aquesta institució que, ha dit, és la mostra que “el model publico-privat funciona”. Per al president, aquest model “és irrenunciable, no només perquè pugui substituir les carències de l’Administració, sinó perquè és la forma en què volem adreçar-nos al món, i fer entendre el nostre relat de l’art contemporani”.
El cap del Govern ha destacat, en aquesta línia, que “Barcelona és una referència internacional en art contemporani”, i ho ha atribuït a l’existència d’un teixit creatiu propi, que ve de lluny; a la tradició de mecenatge i de compromís amb l’art de l’àmbit privat; i perquè “hi ha una tradició de la ciutat de Barcelona molt singular i significativa, que ha escampat arreu del país, primer amb la modernitat, després amb les avantguardes, i ara amb la contemporaneïtat”.
“No es podria entendre el relat mundial de l’art, ni del que ha estat la modernitat, ni les avantguardes o la creació contemporània sense que una part d’aquest relat passi per aquí, per creadors autòctons o especialment fecunds”, ha insistit el president. I ha afegit “aneu a qualsevol part del món i veureu com una part d’aquesta narrativa passa directament o indirectament per casa nostra. I finalment, perquè hi ha unes institucions avocades a reforçar activament aquest rol”.
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha destacat també el paper rellevant que la Fundació MACBA ha jugat en la transformació del barri del Raval , un canvi, ha dit, que va “associada a una transformació urbanística vinculada a la cultura, i, sobretot, a la consolidació de la referència internacional de Barcelona en un llenguatge que li és molt propi”.
Prèviament a la intervenció del president, hi ha parlat el conseller de Cultura, Santi Vila;  la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes; el ministre Íñigo Méndez de Vigo, i el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.