Els portals immobiliaris defensen que cal ampliar l’oferta per aconseguir moderar els preus dels lloguers d’habitatges

Les empreses d’intermediació demanen al Govern que clarifiqui els incentius fiscals associats a l’índex de referència dels preus del lloguer

ACN Barcelona .- Els portals immobiliaris d’internet defensen que la millor manera de moderar els preus dels habitatges de lloguer és un increment de l’oferta, per exemple, a través d’incrementar el parc de vivendes socials, davant de l’anunci del Govern d’entrada en funcionament de l’índex de referència dels preus del lloguer. Les empreses intermediàries també reclamen que les administracions catalanes implicades (la Generalitat i 27 ajuntaments que representen el 60% de la població del país) esclareixin quines seran les bonificacions en l’IRPF o l’IBI que rebran els propietaris que posin un immoble al mercat de lloguer per sota del preu de referència. Les companyies també comprenen la voluntat de les administracions d’actuar sobre els preus del lloguer, especialment a Barcelona, però recorden que es tracta d’un mercat lliure en què s’ha de respectar la propietat privada dels propietaris.
La responsable d’estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, ha demanat en declaracions a l’ACN que les administracions han d’esclarir “en què consisteix i en quins percentatges” s’establiran les desgravacions fiscals “per saber si a la gent li compensa llogar a preu de mercat o sotmetre’s al que fixa l’índex a canvi d’aconseguir les bonificacions”.

D’altra banda, Toribio ha celebrat “la transparència i la informació que representa l’índex per a inquilins i per a propietaris, especialment pel ‘boom’ dels preus de lloguer que s’està experimentant a Barcelona”. La responsable de Fotocasa ha afegit que “caldrà veure com funciona l’índex i si els preus que ofereix s’adeqüen a la realitat actual del mercat”.

El portal Fotocasa disposa del seu propi índex, “que registra la realitat del mercat i no només les fiances introduïdes a l’Incasòl”. Davant del fenomen de l’increment de preus, Toribio coincideix que “les mesures han d’anar a incrementar l’oferta, ja que la demanda és molt superior” i ha recordat que “el lloguer social ha estat oblidat durant la crisi”.

Per la seva banda, el director del gabinet d’estudis de Pisos.com, Manuel Gandarias, ha advertit que “tractar de regular el mercat del lloguer, en què els propietaris són els que han de decidir què fer amb un actiu de la seva propietat, implica intervenir en dues qüestions de dret fonamental, el dret de propietat i la seguretat jurídica”.

“L’índex és positiu, però s’ha de prendre com una referència. Totes les fiances que es prenen com a referència hauran variat molt en aquests últims tres anys. Les superfícies del cadastre no sempre s’ajusten a la realitat dels pisos. I l’estat de conservació no deixa de ser una dada objectiva. Això fa que l’índex sigui relatiu. Però és bo començar per alguna cosa”, ha apuntat Gandarias.

Per la seva banda, el director general de Lloguer Segur, Sergi Gargallo, considera que “aquest índex és molt arbitrari, confús, no té en compte l’estat de la habitatge i acabarà perjudicant els inquilins”. “Els arrendataris, a canvi que el propietari pagui menys impostos, rebran pisos en pitjors condicions i sense moblar, el que provocarà que es desincentivi el mercat, en comptes de potenciar-lo”, denuncia Gargallo.

Crítiques al govern de Colau

Els portals s’han mostrat unànimes en criticar els plans de l’ajuntament de Barcelona d’anar més enllà de l’índex de preus per rebaixar els preus del lloguer. “Restringir el mercat immobiliari no és bo. És un mercat lliure i la restricció pot generar un efecte contrari” com un increment del mercat negre, ha comentat Toribio.

“La intenció de la Generalitat és bona a causa de l’escalfament de preus en determinades zones que sobretot afecten Barcelona capital. I diem que és bona ja que tracten d’incentivar un cert control sobre els preus amb reforços positius que en aquest cas impacten en avantatges fiscals en els trams autonòmics de l’IRPF i l’impost de societats i reduccions en l’IBI. Això és tot el contrari al que planteja l’Ajuntament de Barcelona, que pretén “penalitzar l’abús extrem de preus” que està sustentat pel propi mercat”, ha afirmat Gandarias.