El Pont de Mahoma. Especial Broad Peak

L’acumulació de neu a la cota més alta de la muntanya, amb més d’un metre de neu verge, els ha fet desistir en l’intent.

EL pont de Mahoma, Tarragona Radio.-  Òscar Cadiach es retira al coll del Broad Peak per l’excés d’acumulació de la neu a la part alta de la muntanya. En una trucada al pont de Mahoma a les 7h del matí (les 10 al Pakistan), l’alpinista ha explicat que el cansament acumulat durant dos dies al camp III els ha passat factura. A més, s’han trobat més d’un metre de neu nova en l’ascens cap al coll. La cordada també ha hagut d’endarrerir la sortida dels 7.200 metres aquesta passada nit a causa del vent, el que també ha condicionat l’ascens.

Òscar Cadiach i la resta de la cordada ja descansen al camp base del Broad Peak, després de veure inviable un ascens fins als 7.900 metres del coll de la muntanya. Han sortit aquesta passada nit, per encarar el primer intent d’enguany al cim dels seu 14è vuitmil principal sense oxigen, de 8.047 metres.

L’acumulació de neu a la cota més alta de la muntanya, amb més d’un metre de neu verge, els ha fet desistir en l’intent.

Això malgrat que una finestra de bon temps preveia tot el contrari, amb poca precipitació i vents febles.

L’alpinista tarragoní, ha baixat aquest dilluns en 5 hores dels 7.200 metres d’aquest camp d’altura fins al camp base, a 4.900 m, on descansaran abans de fixar data per un nou intent. Caldrà esperar, ja que les previsions apunten mal temps almenys fins dimarts de la setmana que ve.

En una trucada al Pont de Mahoma, des del camp base, Cadiach ha relatat així les dificultats que s’han trobat.

En un especial del programa d’alpinisme, hem parlat amb Conrad Blanch, cap de l’expedició en la que Cadiach es va convertir en el primer català en coronar el sostre del món i primer occidental en pujar l’Everest sense oxigen i pel vessant nord, l’any 1985. Diu que l’Òscar s’aclimata molt bé, tot i que en les condicions adverses que s’han trobat al Broad, el millor és baixar.

En el mateix programa, Jordi Magriñà, que va acompanyar Cadiach en el seu primer vuitmil, al Nanga Parbat el 1984 per la paret del Rupal, ha destacat la capacitat innata de l’alpinista per saber quan és el moment propici per iniciar l’ascens i també per tirar avall. Ha recordat que per sobre dels 7.000 metres no es descansa. I creu que han fet bé de baixar fins el base.

Un altra alpinista veterà, el basc Juanito Oiarzabal, que es coneix molt bé el Broad Peak, ha subratllat que ja fa temps que costa fer cim en aquesta muntanya del karakorum, i també al veí K2, on la neu pel motiu que sigui no es transforma a les cotes més altes.

Cadiach ha fet cordada amb Mohammed Ali ‘Sadpara’ i el suís, Toni Spirig. El company turc, Tunc Findik i els dos austríacs, es van retirar ja dissabte cap al camp base.

Hi ha altres cordades internacionals que també tenen entre els seus objectius el Broad Peak aquests dies.