La policia irromp a un institut de Tarragona i demana “paperetes i papereres blanques”

El director de l’IES Antoni de Martí i Franquès va trucar als Mossos i els agents, que eren una vintena, van marxar del centre

Redacció.- Una vintena d’agents de la policia espanyola van irrompre aquest dissabte a la tarda, als volts de tres quarts de cinc, a l’IES Antoni de Martí i Franquès de Tarragona en el moment que alguns professors penjaven cartells, a les portes del centre, de les activitats que hi havia organitzades. La majoria uniformats però també sis de paisà van aprofitar que la reixa estava oberta i van entrar. Els uniformats es van quedar al pati muntant un cordó i la resta es va endinsar a l’interior de les instal·lacions on s’estaven fent assajos de teatre. Segons el director, Jean-Marc Segarra, els agents, convençuts que amagaven material del referèndum, els van exigir que els lliuressin les “paperetes i les papereres blanques”, en referència a les urnes adquirides per Govern per l’1-O. Segarra els va retreure que actuessin sense ordre judicial i els va informar que trucava als Mossos d’Esquadra. Llavors els policies espanyols van abandonar el centre escolar sense endur-se res i van tornar a la comissaria, que està ubicada just al costat.

Posteriorment una patrulla de la policia catalana va comparèixer a les portes de l’IES i va estar enraonant amb el director, mentre mig centenar de persones va respondre a la crida que s’havia fet a través de les xarxes socials per acudir a les portes del Martí Franquès per donar suport i vetllar per les activitats lúdiques que s’han fet aquest cap de setmana.

Finalment va ser el mateix director Jean-Marc Segarra qui va explicar als mitjans de comunicació i a la gent que es va concentrar a les portes de l’institut els fets. Segarra va lamentar “les males formes” d’alguns agents de la policia. “Entenc que fan la seva feina però això és el joc de del gat i el ratolí. Una cosa és la legalitat i la legitimitat però les bones formes no s’han de perdre mai. Que ens cridin i insultin per aquí no passo”, va criticar Segarra, que va reconèixer moments de tensió entre els professors i la policia tot i que finalment es van calmar els ànims de tots plegats.

El fet de no poder acreditar el registre va fer que el director truqués als Mossos d’Esquadra, i els agents van respondre que “ells manaven més”. Finalment, però, la policia espanyola va acabar marxant sense paperetes ni “papereres blanques”, en referència a les urnes de Govern per a l’1-O.

El director va defensar que cap de les activitats que es fan al centre aquest cap de setmana té a veure amb la celebració del referèndum. Els alumnes de la companyia de teatre Tornavís feien aquest dissabte a la tarda un assaig i es preparaven les activitats per a avui, que arrencaran amb classes ioga i gimnàstica xinesa i també inclouran xocolatada, esports i fins i tot conferències sobre “com votaven els romans de Tàrraco”.