El Ple de Tarragona no reconeix com a legítim el Govern

Pla obert de ple de l'Ajuntament de Tarragona el 17 de novembre de 2017. Horitzontal.

També ha rebutjat demanar l’alliberament dels consellers empresonats

 

Redacció.- En una sessió bastant més tranquil·la que la del mes passat, les mocions presentades tant pels independentistes com per ICV-EUiA referents als “presos polítics” i a la situació del Govern s’han decantat del costat del bloc constitucionalista.

El debat d’aquestes mocions (que s’ha unificat, a petició del Ple) ha resultat al moment més polèmic de la jornada. La primera era una moció “contra l’empresonament del vicepresident i 7 consellers i conselleres del Govern de Catalunya”, i contra la “judicialització de la política catalana”; la segona, “per reconèixer el Govern legítim de Catalunya”.

Arga Sentís (ICV-EUiA) ha qualificat la situació d'”immens error”: “És un cúmul de despropòsits” i, encara que “la unilateralitat no és un bon camí”, el Govern destituït és “legítim”. Laia Estrada (CUP) ha titllat l’aplicació de l’Article 155 com a “indigna” i ha denunciat el que anomena una “doctrina del shock” amb la intenció d'”espantar-nos”.

“Es parla molt de respecte a la legalitat”, ha afirmat Prats (UpA), per afegir que “per respectar la legalitat és bàsica la separació de poders i el respecte a la democràcia”, elements que, a la seva manera de veure, no es donen a l’Estat. Per la seva banda, Abelló (PDeCAT) ha denunciat una suposada “judicialització de la política catalana” i ha avisat: “El temps posa a cadascú al seu lloc. I amb el temps es veurà el ridícul que s’està fent”.

Ricomà (ERC), d’altra banda, es preguntava “si s’aplicarà el 155 i hi haurà eleccions fins que guanyi qui ells volen”. “Falta qualitat democràtica”, ha apuntat. Els socialistes han estat el blanc de les més dures acusacions de Xavi Puig: “Estan donant-li les claus del Govern espanyol al PP; estan sacrificant el seu socialisme, el seu catalanisme i el seu sentit democràtic al servei del nacionalisme espanyol més ranci”.

“Aquesta moció suposa poder polític dient-li al judicial el que ha de fer”, que, segons el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, “és just el que ells denuncien”. “Amnistia Internacional -ha afegit- no reconeix” als empresonats “com a presos de consciència”. Ha assenyalat als sobiranistes com a culpables de la situació actual: “Són vostès els que han posat en perill” l’autogovern. Josep Acero (PP) ha afirmat que, “en un país sense separació de poders, els corruptes no anirien a la presó”, en al·lusió als processos oberts contra membres del PP. “Vostès, els de la CUP, són uns cracks”, ha opinat, “són com el capità Araña: que embarquen a uns altres i vostès es queden a terra”, en al·lusió al fet que cap membre de les Candidatures ha acabat a la presó.

 

 

Les dues votacions han estat rebutjades per la majoria que formen PSC, Ciutadans i PP. “S’ha demostrat una vegada més que Tarragona no és independentista”, celebrava Josep Acero.

 

Actes en celebració de la Constitució

La moció sobre la Constitució demana promoure i realitzar una exposició temporal i un acte públic de celebració de les primeres eleccions democràtiques del 1977 i del referèndum d’aprovació de la Constitució. També requereix que l’Ajuntament pugui disposar del material exposat al Congrés dels Diputats relacionat amb les eleccions del 1977. El text inclou fer una menció especial al president Josep Tarradellas i a la restitució de les institucions catalanes.

Una residència a l’edifici ‘Telefònica’

L’edifici ‘Telefònica’, a la Rambla Nova, es convertirà en una residència “col·lectiva”, que podria ser d’estudiants, però també d’esportistes o de gent gran- després que el plenari hagi aprovat definitivament el “text refós del pla especial urbanístic de concreció d’ús” de l’edifici. “El fet de posar-hi un ús de ‘hostel’ –com es plantejava inicialment- desvirtuava la voluntat del ple, i quan ho hem canviat s’ha aprovat definitivament”, ha explicat el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà.

D’altra banda, el plenari ha posposat l’aprovació inicial de la modificació puntual del POUM, Teatre Romà, Cases Barates i Sant Pere i Sant Pau promoguda per l’Ajuntament de Tarragona. Segons Milà, l’informe d’intervenció que analitza si l’ordenació urbanística pot provocar problemes en la sostenibilitat econòmica de l’Ajuntament “no ha arribat a temps”. Per això, es plantejarà un ple extraordinari a primers de desembre i serà aleshores quan s’intentarà aprovar. “Ho dono per aprovat”, ha afirmat Milà en declaracions a la premsa.

El ple ha aprovat amb 25 vots a favor i 2 abstencions dels regidors de la CUP l’adscripció de l’edifici de la Torre Forta a l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona per ubicar-hi el Servei d’Informació i Assessorament a la Dona (SIAD).

Altres mocions del ple

El plenari ha aprovat per unanimitat una moció del PDeCAT que demana que el pressupost de l’any vinent inclogui una partida per la redacció del projecte de l’illa Corsini, una proposta que ja va ser aprovada pel ple l’any passat i que vol convertir en zona per a vianants, de manera total o parcial, els carrers que envolten la plaça Corsini.

 

 

La moció per la defensa i promoció dels drets de les persones transgènere i intersexuals també ha tirat endavant amb 20 vots a favor i 4 abstencions, dels regidors del PP, i també ho ha fet la moció d’UpA perquè l’equip de govern de l’Ajuntament fomenti el diàleg interreligiós.