El Pla de Ciutadania i Migracions estudiarà el procés de captació jihadista i aprofundirà en la inclusió social

El Govern destinarà 246,5 milions d’euros en 44 programes per a la lluita contra les ideologies d’odi, l’acollida i la integració

ACN.- El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pla de Ciutadania i Migracions 2017-2020, un pla amb els 246,5 MEUR pressupostat per aquest any, 16 més que el 2016, que impulsarà 44 programes i 435 específiques. Entre altres aspectes, es vol donar resposta als atemptats terroristes del 17-A i per això es farà un estudi independent per entendre la naturalesa i les característiques del procés de captació per part de l’extremisme violent dels autors de l’atemptat i per identificar els factors de risc socials amb paper rellevant. També es vol reforçar les actuacions per a aprofundir en la inclusió, en la interacció, en el reconeixement de la diversitat i en l’abordatge de la lluita contra les ideologies de l’odi.

 
El Pla inclou també una actualització del Pacte Nacional per a la Immigració, i per tant, els principis de l’interculturalisme proposats pel Consell d’Eureopa, és a dir, la promoció de la presència de la diversitat als espais comunicatius i públics, l’impuls d els espais d’interacció, la prevenció i l’erradicació i de la violència masclista, la mutilació genital femenina i els matrimonis forçats, el reconeixement dels títols universitaris, acadèmics i experiència professionals, el pla de suport de a les treballadores de la cura de les persones i llars, els programes d’inserció laboral, la lluita contra la irregularitat sobrevinguda, el suport a les famílies immigrades, l’èxit escolar per a tothom amb independència de l’origen familiar, etc.

Actualment, el 80% de les persones amb nacionalitat estrangera a Catalunya fa més de 5 anys que hi viu, i el 40% en fa més de 10. Per aquest motiu, des del Govern es vol posar el focus en la mobilitat social amb independència del seu origen i especialment en la generació dels fills i filles de la immigració. Per tant, el nou pla, aborda el repte d’actualitzar el model per construir de manera positiva el sentit de pertinença a la societat catalana, el sentit de responsabilitat cívica i plena ciutadania.