La patronal Foment qualifica de ”robusta” la recuperació de l’economia espanyola i catalana

Valentí Pich destaca un escenari econòmic de ”país de les meravelles” caracteritzat per la contenció de preus, el dèficit controlat, el ritme de les exportacions i el turisme

ACN Barcelona .- El president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de la patronal Foment, Valentí Pich, recordava aquest dimecres que el 2014, quan començaven a veure’s els primers símptomes de la recuperació, van vaticinar que aquell repunt de l’economia ”havia vingut per quedar-se”. Les dades que ara es coneixen de la primera part de l’any, indiquen que aquesta recuperació no es frena i totes les xifres apunten que es tracta d’una recuperació ”robusta”. Pich ha destacat que la major part dels indicadors són ”extraordinaris” i sembla que mostrin un escenari de ”país de les meravelles” en un entorn de contenció de preus, un dèficit públic controlat, un fort creixement de les exportacions i unes xifres del sector turístic de rècord.
L’informe de conjuntura d’economia de Foment destaca la forta acceleració de les exportacions catalanes entre l’any passat i aquest. Salvador Guillermo, director d’Economia de Foment, ha subratllat aquest fort protagonisme de les exportacions catalanes que en el 2016 van créixer a l’entorn del 2% i aquest any estan creixent a un ritme de prop del 14%, el major increment dels països europeus, només superat per el Regne Unit on les vendes a l’exterior han crescut de forma rellevant per la forta devaluació de la lliura esterlina.

Valentí Pich ha qualificat de ”país de les meravelles” l’escenari de l’economia catalana i espanyola. El context, ha dit, ve protagonitzat per una baixa inflació, aquest any es podria tancar en l’1,5%, un dèficit públic controlat, que aquest any es podria reduir per sota de les previsions de la Unió Europea, per el fort creixement del PIB, unes exportacions que s’acceleren i un sector del turisme que deixa rècord rere rècord tant de nombre de visitants com de despesa executada.

En el costat negatiu d’aquesta balança, Pich ha destacat el fort endeutament que arrossega l’economia espanyola, del 100% del PIB, i l’alta taxa d’atur. El president de la Comissió d’Economia ha reconegut que aquest any el PIB espanyol i català recuperarà les xifres d’abans de la crisi, però que per contra, les xifres d’ocupació no es recuperaran ben bé fins d’aquí quatre anys.

Guillermo ha coincidit amb les previsions del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que va anunciar aquest dilluns quan va afirmar que les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida recuperarien en tres anys els nivells d’ocupació d’abans de la crisi i tancarien aquest període de tres any amb un escenari de plena ocupació.

En relació amb la previsió de creixement del PIB català a finals d’aquest any, Foment manté la mateixa previsió que ara per ara manté l’Idescat de tancar l’exercici amb un 2,5% d’augment.

Evitar un increment de salaris

Mentre que a les portes de la patronal Foment hi havia una concentració de delegats sindicals reclamant un increment de salaris, el director d’Economia ha defensat que en un entorn de baixa inflació no s’ha de caure en l’error d’una espiral d’increment de costos per a les empreses que podrien derivar en un augment de preus i amb una pèrdua de competitivitat de l’economia espanyola.

En l’informe de conjuntura també es destaca el rècord d’afiliació que es va registrar al maig passat a Catalunya amb un increment interanual del 4,2%, la qual cosa implica 132.595 afiliats més en l’últim any. Al conjunt de l’Estat, aquest increment de l’afiliació va ser del 3,9%, dues dècimes inferior.

En relació amb si aquest bon ritme de recuperació es pot veure alterat pel procés, tant Pich com Guillermo han assegurat que tot indica que aquestes efectes ja estan descomptats des de fa temps i per tant no es preveu cap impacte.

Pich de nou ha defensat la necessitat d’un escenari de ”certesa” i ”estabilitat” en la política per ajudar a la presa de decisions de les empreses.