Oriol Pujol pacta amb la fiscalia dos anys i mig de presó i la seva dona una multa pel cas de les ITV

L’exdirigent de CDC accepta l’acord, però el judici amb jurat potser s’haurà de celebrar igualment perquè altres investigats no admeten totalment la culpabilitat i les penes

ACN Barcelona .- L’exsecretari general de CDC Oriol Pujol ha pactat aquest divendres amb la fiscalia una pena de presó de dos anys i mig pel cas de les ITV, mentre que la seva dona, Anna Vidal, ha acceptat 47.250 euros de multa i no hauria d’ingressar a presó. El pacte amb el ministeri públic pot suposar la no celebració del judici, però altres investigats no han admès totalment la seva culpabilitat ni les penes proposades per la fiscalia i, per tant, el judici amb jurat potser s’haurà de celebrar, segons ha avançat ‘La Vanguàrdia’ i han confirmat fonts del cas a l’ACN.
Amb aquest pacte, Oriol Pujol aconsegueix un dels seus màxims objectius en la negociació amb el ministeri fiscal: que la seva dona no ingressi a presó. El fill de l’expresident de la Generalitat també intenta evitar al màxim el temps que ell pugui passar a la presó. Dels cinc anys que inicialment demanava la fiscalia, es passaria a dos i mig, i fins i tot pot esquivar totalment la presó amb els últims canvis legals. De fet, si s’arriba a judici amb jurat popular, Pujol és conscient que la pena podria ser la més alta que demanés el ministeri públic, a causa del seu entorn familiar. L’acord també fixa el decomís de poc més de 300.000 euros a Pujol Ferrusola.

L’exdirigent convergent accepta que va cobrar comissions irregulars per reformular el mapa de les estacions de les ITV, que hauria beneficiat un amic seu. També hauria cobrat per intervenir en les deslocalitzacions de les multinacionals japoneses Sony, Yamaha i Sharp. Això suposa acceptar els delictes de tràfic d’influències, suborn i falsedat documental. De fet, Pujol, hauria cobrat les comissions a través de falsos treballs d’assessoria cobrats per la seva dona a empreses beneficiades pel seu marit. Anna Vidal i els empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou han acceptat les penes de multa, mentre que l’amic de Pujol Sergi Alsina i l’exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona i excàrrec del Departament d’Indústria Josep Tous no s’han conformat al pacte.

Segons la versió inicial de la fiscalia, el 2010 el tripartit va adjudicar el concurs de les ITV a Itevelesa i Atisae. Puignou, empresari de Certio, va recórrer la decisió, però alhora va pagar a Alsina entre 11.800 i 23.600 euros mensuals entre desembre del 2010 i març del 2012 perquè intentés influir en la Generalitat per revocar el concurs i convocar-ne un de nou. Segons el ministeri públic, Puignou sabia que Alsina era molt amic de Pujol, i aquest últim hauria fet un “suggeriment actiu” al secretari general del Departament d’Empresa i Ocupació, Enric Colet, perquè contractés Josep Tous com a ‘pacificador’ del sector.

Alhora, els fiscals creuen que Alsina va pagar uns 2.360 euros mensuals a Tous entre març del 2011 i febrer del 2012 perquè l’afavorís en el nou repartiment d’estacions d’ITV.

A més, Alsina i l’empresari Sergi Pastor van crear Upprime per tal de competir en el mercat de les estacions d’ITV. Segons la fiscalia, Oriol Pujol havia de tenir accions d’aquesta empresa, però el pla s’hauria frustrat amb la detenció dels empresaris el març del 2012.

El segon gran capítol delictiu serien diverses inversions industrials, en les quals Alsina participava com a intermediari i que haurien tingut la influència de Pujol perquè tiressin endavant, influència que hauria cobrat a través d’un suposat assessorament extern de la seva dona, Anna Vidal, a Alsina. Així, Alsina va cobrar 4,2 milions per la deslocalització de la planta de Yamaha a Palau-Solità i Plegamans (Vallès Occidental), i 3,2 milions per la mateixa feina amb la planta de Sharp a Sant Cugat del Vallès. En aquesta última feina, Anna Vidal va cobrar 236.000 euros a Alsina per informes que, segons la fiscalia, eren ficticis i no aportaven informació rellevant.

En un altre projecte d’Alsina, es pretenia crear una campa de vehicles prop de la fàbrica de Seat a Martorell (Baix Llobregat), per la qual Vidal va facturar 88.500 euros a Alsina.

Per altres feines, Vidal va cobrar un total de 1,14 milions d’euros a Alsina en projectes com una fusió entre empreses o la construcció d’una planta de biogàs a la comarca del Montsià, per remunerar, segons la fiscalia, “la inestimable col·laboració” d’Oriol Pujol.