Categories: Noticies de Smartcity

Un nou ‘film’ amb nanotubs d’argila i oli antibacterià per preservar aliments

Als EUA s’estima que entre el 30 i 40% dels aliments que produeix el país es fan malbé i es perden, així que fer embalatges capaços d’allargar la seva vida és un repte.

EFEFUTURO.- Un grup de científics ha aconseguit crear un embolcall amb una pel·lícula protectora de nanotubs d’argila i oli essencial antibacterià

Amb aquest nou “film”, que encara necessita de més proves, sobretot de toxicitat, els investigadors van aconseguir que tomàquets, plàtans i pollastre es conservessin millor, aconseguint “dos objectius en un”: la prevenció de l’excés de maduració i del creixement bacterià .

Els responsables d’aquest plàstic per a aliments frescos són científics de la Universitat Sabanci de Turquia i la seva descripció i peculiaritats es van presentar al congrés de la Societat Americana de Química -el nombre 254-, que aquests dies se celebra a Washington amb l’exposició de més de 9.000 investigacions.

Des de l’antiguitat, mètodes per protegir aliments

Des de l’antiguitat s’han buscat mètodes per preservar fruites, verdures o carns, des dels tradicionals amb salaó o fermentació fins als més moderns com els enllaunats, congelació o embolcall a plàstics, i ara els envasos capaços de “interactuar” amb els aliments poden contribuir a la seva seguretat i prevenir els danys econòmics causats per la pèrdua de menjar.
Tot i que les empreses ja poden fabricar envasos que impedeixen que fruites i hortalisses s’assequin, la incorporació de propietats addicionals en aquestes pel·lícules de plàstic “és un desafiament”, ha assenyalat en una nota de la Societat Americana de Química Hayriye Ünal.

I és que entre els reptes està reduir la contaminació bacteriana, la permeabilitat de l’oxigen i el vapor d’aigua i l’acumulació d’etilè al voltant dels aliments envasats.

L’etilè és un component alliberat naturalment per fruites i verdures que ajuda al procés de maduració, però el seu excés, atrapat sota del plàstic d’envasat pot provocar que el menjar maduri abans i es podreixi.

Per construir el seu “film”, els investigadors van començar amb una pel·lícula de polietilè, a la qual van incorporar nanotubs d’argila amb petits cilindres buits per recollir l’etilè, absorbint, i proporcionant així una barrera contra aquest gas: eviten que l’oxigen entri i que el vapor d’aigua i altres gasos s’escapin.

Oli essencial antibacterià en els nanotubs

Els nanotubs els van carregar a més amb un oli essencial antibacterià que es troba en la farigola i el amb el qual van recobrir aquestes petites estructures tubulars en la part interna del “film” per matar els microbis.
Així, els científics van embolicar tomàquets, plàtans i pollastre a la nova pel·lícula protectora i els van comparar amb altres aliments embolicats en polietilè simple.

Deu dies després els tomàquets amb el nou “film” estaven més ben conservats; els plàtans, després de sis dies, van romandre “més ferms i van mantenir la seva brillant color groc” i el pollastre refrigerat durant 24 hores va mostrar un creixement bacterià significativament menor que altres.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

1 dia ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

1 mes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago