Els primers Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, amb l’impuls de l’Ajuntament de Les Borges Blanques (Lleida) i l’apadrinament dels famosos germans Torres, neixen com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre elles la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.
L’elecció del premiat es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘màster xef’ en el qual poden participar totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Cada escola pot presentar tots els alumnes que consideri preparats per a concursar, sempre que siguin menors de 25 anys i portin estudiant cuina més d’un any.
Els aspirants han d’enviar una recepta lliure amb la seva fitxa tècnica i un vídeo de la seva elaboració; d’entre tots els inscrits es triaran 12 per cada província, que passaran a un sistema d’eliminatòries (semifinals) que es desenvoluparan a Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida. Allí, els aprenents hauran d’elaborar en dues hores i mitja uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d’Origen de Les Borges Blanques. Els tres millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.
El jurat està integrat pel mateix Josep Lladonosa, xef del restaurant ‘7 portes’ de Barcelona; els germans Torres, del restaurant ‘Cuina Torres’ de Barcelona (dues estrelles Michelin); Josep Moreno, del restaurant ‘Deliranto’ de Salou (una estrella Michelin); Carme Picas, del restaurant ‘El Ginjoler’ de Sant Feliu de Guixols, membre del col·lectiu de ‘Cuineres i Cuiners Km. 0 de Catalunya; Xavier Benet, del restaurant ‘Benet’ de Les Borges Blanques (Guia Michelin), Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona i la nutricionista Elena Maestre Gonzalez, membre de la Junta del Col·legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya, professora de la Facultat de Medicina i ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i vicedirectora del StartUB. Aquest selecte grup de professionals valorarà aspectes com el sabor, la textura, l’aroma, la presentació o la innovació per a atorgar la puntuació.
Els dotze cuiners seleccionats competiran en la gran final que tindrà lloc a la fi d’abril en el Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques i el lliurament de premis està prevista al maig, amb dates sempre subjectes a l’evolució de la conjuntura sanitària. Lògicament, totes les proves es realitzaran sota els més estrictes protocols de seguretat anti-Còvid.
Calendari
22/01/2021. EL PREMI I EL JURAT
Presentació física del Premi, del jurat i showcooking amb motiu dels I Premis Gastronòmics Josep Lladonosa en la Fira de l’Oli de Les Borges Blanques.
09/02/2021. LES ESCOLES
Presentació de les escoles participants de tota Catalunya en la seu de GRUP RULL (Lleida).
23/02/2021. CONCURS
Primera semifinal del concurs a l’Escola d’Hostaleria de Girona. Sortiran tres cuiners triats pel jurat en cada semifinal.
09/03/2021
Segona semifinal en el Pavelló de Fires i Congressos de Tarragona.
23/03/2021
Tercera semifinal a l’Escola d’Hostaleria de Lleida
13/04/2021
Quarta semifinal a l’Escola d’Hostaleria de Barcelona.
20/04/2021. LA FINAL
Gran final dels I Premis Gastronòmics Josep Lladonosa el Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques amb els 12 millors cuiners seleccionats de tota Catalunya.
MAIG 2021. LLIURAMENT GUARDONS
Premis
Es lliuraran tres premis a les millors creacions gastronòmiques que consistiran en un motiu escultòric derivat de la imatge del concurs.
Beques de formació Les Borges Blanques, Capital de l’Oli
Premi Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona pel primer classificat
Beca per a curs de formació.
Premis Llet Nostra als tres primers classificats
Premis Coca-cola per als tres primers classificats
Patrocinadors
ALDI
LLET NOSTRA
BRA
GRUP RULL
COCA-COLA
CSPY
TARRAGONA TURISME
DIEXCA
AB
SP ACTIVA
Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…
El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…
Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…
Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…
Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…
Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència, serveis…