Munte: Puigdemont convoca les formacions favorables al referendum

Munté: “El president Puigdemont convoca les formacions favorables al referèndum per valorar els últims esdeveniments, escoltar-les i avançar en la presa de decisió conjuntes”

Generalitat de Catalunya.- La consellera Munté assegura en una entrevista a Rac1 que “pertoca valorar com és possible que des del govern de l’estat es doni l’esquena al 80% de la ciutadania de Catalunya”
La consellera de la presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha anunciat que el president Puigdemont ha convocat per demà a la tarda al Palau de la Generalitat una reunió amb les formacions polítiques amb representació parlamentària favorables al referèndum per valorar els últims esdeveniments, “per escoltar-les i per avançar en la presa de decisió conjuntes”. Segons ha declarat la consellera Munté en  una entrevista a Rac1 “pertoca valorar des de les formacions polítiques com és possible que des del govern de l’estat es doni l’esquena al 80% de la ciutadania de Catalunya, que és favorable, que vol un referèndum per dirimir aquesta situació i per dirimir en relació al futur polític de Catalunya”.
La consellera de la Presidència ha detallat que la trobada servirà per compartir amb les formacions “els darrers esdeveniments, l’oferta que s’ha formulat una vegada més des de Catalunya, i concretament des del Govern de la Generalitat,  quines han estat les respostes que hem obtingut per part del govern de l’estat”.  Munté ha criticat “la negativa contundent per part del govern de l’estat i, concretament, per part del president Rajoy que demostra la seva incapacitat d’afrontar, des d’una perspectiva política, la situació que viu Catalunya”.
Per la portaveu, “això requereix de passos endavant, de presa de decisions i que aquestes decisions no es poden demorar”.  És per això, que la consellera Munté li sembla “un termini raonable” parlar d’una o dues setmanes en relació a la data i la pregunta del referèndum.  Munté ha insistit que l’executiu català ha mantingut “l’oferta de diàleg en tot moment” i, en aquest sentit, ha reiterat que  “ens hagués agradat que la decisió en relació a la data i la pregunta, a les condicions d’aquest referèndum fos compartida amb el govern de l’Estat però la seva resposta no està a l’alçada de la nostra proposta  majoritària a  Catalunya, mostra aquesta incapacitat política, per tant, la decisió és evident que no podrà ser compartida però s’han de prendre decisions. Això és indubtable”.
 
La consellera Munté ha subratllat que la reunió de demà és un exemple de “pluralitat”  com també ho és tot l’espai que s’ha aglutinat entorn del Pacte Nacional pel Referèndum. En aquest sentit,  ha afegit que “com que ens convé continuar sent molts i volem continuar representant aquesta majoria tan diversa, aquestes properes hores, dies i setmanes  el que convé és que parlem, que posem tots els elements sobre la taula”. En aquest sentit, Munté ha afegit que l’espai que representa l’alcaldessa Colau “està cridat lògicament a participar en aquesta trobada. I a participar de les decisions que es  puguin prendre. Només cal recordar la seva presència en totes les reunions del Pacte Nacional pel Referèndum i, per tant, entenc, n’ha de formar part de manera molt natural”.
Sobre l’eventual resposta de l’estat al referèndum, Munté ha recordat que, en les darreres hores, el que s’ha rebut són “un seguit d’exabruptes, i d’amenaces i de comparacions que són absolutament intolerables en un moment i en un context com el que estem vinent”.  En aquest punt, la portaveu ha reblat: “Jo no sé què farà el govern de l’estat, jo sí que sé el que farà el Govern de
Catalunya  que és  mantenir la seva fermesa en relació a la convocatòria del referèndum perquè entenem que som dipositaris d’un compromís al qual no fallarem perquè no tenim cap dret a fer-ho”.
La reunió se celebrarà al Palau de la Generalitat a les 17 hores. La trobada estarà encapçalada pel president Puigdemont i també hi prendran part el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera Munté.