Els Mossos mantenen que van trobar ADN de Gallart al vehicle amb què s’hauria traslladat el cadàver

La mostra biològica, que era de molt petites dimensions, es va trobar a la zona del para-xocs posterior i no era perceptible a simple vista

Redacció.- Agents de la policia científica i del laboratori dels Mossos d’Esquadra han reafirmat aquest dimecres en el judici que se celebra a l’Audiència de Tarragona que van trobar restes biològiques amb ADN atribuït a Carme Gallart en el vehicle amb què l’acusat, Ramon Franch, hauria traslladat el cadàver de la dona. Segons els pèrits, la mostra obtinguda del para-xocs posterior del Hyundai Atos era coincident amb el perfil genètic aconseguit del raspall de dents que la família va lliurar a la policia. Davant els dubtes de la defensa sobre la certesa d’aquestes proves d’ADN, l’agent adscrit al laboratori ha remarcat que van comparar el perfil coincident amb mostres biològiques extretes, directament, dels pares i de dos fills de la desapareguda. El resultat va concloure que hi havia “7.800 trilions” més de probabilitats que la mostra d’ADN es correspongués a Carme Gallart que no pas el contrari.
Aquest dimecres han arrencat les proves pericials en el judici contra Ramon Franch per la mort de Carme Gallart, la dona desapareguda als Pallaresos (Tarragonès) el 18 de juny del 2015. Agents dels Mossos d’Esquadra han explicat al jurat popular que el Hyundai Atos es va analitzar l’abril del 2016, deu mesos després de la desaparició de Carme Gallart, i que presentava molt bones condicions, tot i que tenia més de 15 anys.El vehicle es va custodiar immediatament quan la seva propietària va informar que l’havia prestat al seu amic Ramon Franch durant els mesos de maig i juny del 2015. Un cop a la seu central del complex Egara, la policia científica el va inspeccionar i el va ruixar amb un reactiu orientatiu de presència de sang que s’anomena Bluestar. El producte va reaccionar en diverses zones -donant fluorescència a les restes-, per la qual cosa els agents van recollir totes les mostres i les van portar a analitzar.Després de descartar restes que no van oferir cap perfil genètic, la mostra clau va resultar la que havien localitzat en el para-xocs posterior del Hyundai Atos. “És una part molt curiosa perquè la porta del maleter hi cau justament damunt, hi encaixa. La porta tancada tapa absolutament aquesta zona”, ha assegurat el cap de la inspecció ocular. De fet, el mosso ha detallat que, en cas que algú hagués netejat el vehicle amb la porta tancada, ja sigui des de l’interior o des de l’exterior, la resta hauria quedat protegida.

Aquesta mostra, segons ha remarcat l’agent, era “ínfima”, de molt petites dimensions i no l’haurien detectat a simple vista sense el reactiu. Degut a la poca quantitat de mostra obtinguda, van prioritzar l’obtenció d’un perfil genètic en lloc de realitzar una prova d’hemoglobina per confirmar si es tractava de sang o no. Si ho haguessin prioritzat a la inversa, no hagués quedat prou mostra per esbrinar l’ADN. Per tant, això els ha permès arribar a la conclusió que les restes biològiques del cotxe coincideixen amb l’ADN obtingut del raspall de dents de Carme Gallart.

La filla de Gallart va lliurar aquest objecte personal a la policia, l’any 2015. Segons l’agent del laboratori, però, com a biòlegs no poden afirmar rotundament que el raspall correspongués a Gallart, atès que no esdevé una prova directa extreta del seu cos. Per aquest motiu, el laboratori va comparar el perfil genètic coincident del vehicle i del raspall, amb l’ADN dels familiars. El resultat va determinar que la probabilitat que el perfil genètic fos de Gallart era “tan elevada” que es podia donar per “cert” que es tractava d’ella. Exactament, era 7.800 trilions de vegades més probable que fos així, segons ha insistit l’agent.

Durant la seva intervenció, la defensa ha insistit en el fet que no s’ha confirmat que la mostra fos de sang i que el raspall de dents el va lliurar la família. L’advocat també ha plantejat si és possible transferir ADN d’una altra persona després d’haver-hi estat en contacte. “En condicions normals, no, però podria haver-hi transferència si aquest altra persona tingués la mà molt suada, s’hi entra en contacte i es transfereixen les restes”, ha exemplificat l’expert del laboratori dels mossos. L’advocat defensor també ha intentat preguntar a aquest agent sobre els signes que es podrien haver trobat al maleter si hagués ocultat un cos durant dos dies, però el magistrat ha considerat que aquest no és el seu camp de valoració.

Aquest dimecres també han declarat com a pèrits altres agents que van participar en la inspecció ocular i en la recollida de mostres -fibres i restes biològiques- del Chevrolet i l’Audi de l’acusat, així com de l’aparcament i del garatge de la Baixada del Toro de Tarragona. En resum, no s’hi va trobar cap altra mostra amb el perfil genètic de la víctima, tot i que el reactiu Bluestar va donar positiu en diverses zones.