Montoro diu que aixecarà la intervenció de les finances després del 21-D

El ministre d’Hisenda entén que si els partits, inclosos els independentistes, concorren a les eleccions suposa que “retornen a la legalitat”

Redacció.- El Ministeri d’Hisenda aixecarà la intervenció econòmica de la Generalitat quan es constitueixi el nou Govern sorgit del 21D, sigui quin sigui el color polític. En una conversa informal a passadissos, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat que la intervenció és una “mesura molt excepcional” i que després de les eleccions “cal tornar a la normalitat”. El ministre entén que aquesta “tornada a la normalitat” es dona amb el fet que els partits –també els independentistes- decideixen concórrer a unes eleccions autonòmiques convocades pel govern espanyol. En aquest sentit, creu que quan es constitueixi el nou Govern no té sentit mantenir ni el 155 –com ja han reconegut d’altres membres del govern espanyol- com tampoc la intervenció dels comptes de la Generalitat. Montoro reconeix que és “legítim” que hi hagi partits que concorrin al 21D amb la independència als seus programes electorals però recorda que els seus objectius electorals els han de perseguir “dins de la llei i buscant les majories per canviar la Constitució”.
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit que la intervenció econòmica aplicada pel govern espanyol des de finals de setembre s’aixecarà quan es constitueixi el nou Govern sorgit de les urnes, sigui del color polític que sigui. El ministre assegura que “no té sentit mantenir la mesura de manera preventiva” i recorda que la intervenció ha estat una mesura “molt excepcional” davant de la constatació feta pel llavors vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, de no enviar més certificats de pagaments. “És una mesura pensada per a unes setmanes, és una intervenció per controlar la legalitat, no és invasiva perquè això no seria legal”, ha justificat.

Per això, segons els plans de Montoro, un cop hi hagi un nou Govern a Catalunya es tornarà a reunió la comissió delegada per a assumptes econòmics per fer marxar enrere i deixar la gestió de l’economia catalana en mans de les seves institucions.

Montoro afirma que la intervenció també s’aixecaria encara que el nou Govern fos independentistes. Recorda que és “legítim” que en els programes electorals es persegueixi la independència tot i que recorda que, a la pràctica, el nou Govern ha de regir-se “dins la legalitat”. Ara bé, alerta que ja hi ha hagut una experiència prèvia amb el 155 i la intervenció econòmica i que si el nou Govern persisteix en “les pràctiques il·legals”, sempre hi hauria l’opció de tornar a la intervenció dels comptes.

Sobre el desplegament del 155 a la conselleria d’Economia, Montoro ha reconegut que els funcionaris estan col·laborant i que tot s’està produint sense cap incident. “Els funcionaris són funcionaris i saben que han de complir la llei”, ha subratllat.