El Ministeri acusa el Govern i les entitats sobiranistes d'”irresponsables” per “utilitzar” menors i ancians

Madrid, 18 de abril de 2017 Partido de vuelta de cuartos de final de la Liga de Campeones entre el Real Madrid y el Bayern de Munich. FOTO ©MIGUEL BERROCAL

Interior diu que la Guàrdia Civil no ha ocupat el CTTI i que cap servei essencial ha quedat afectat

Redacció.- El Ministeri de l’Interior ha acusat aquest dissabte al vespre a la Generalitat i a les entitats independentistes d’actuar amb “irresponsabilitat” per haver “utilitzat persones vulnerables”, com menors i ancians, en l’ocupació de centres educatius perquè aquest diumenge es pugui celebrar el referèndum d’independència. Segons Interior, “resulta molt significatiu” que en algunes ocupacions “se estan utilitzant tant a menors com a ancians amb l’única finalitat d’impedir una possible actuació per part de les forces i cossos de seguretat”.

En un comunicat força dur, el ministeri assegura que “la major part” dels locals o edificis públics que s’havien d’usar com a col·legis electorals “han romàs tancats com era d’esperar” i “només en alguns s’han començat a concentrar persones a l’interior per procedir a la seva ocupació amb l’única finalitat de dificultar l’actuació de les forces de seguretat de cara a donar compliment a la interlocutòria judicial que exigeix impedir la utilització dels locals per celebrar el referèndum suspès pel TC”. Això s’ha pogut comprovar, segons Interior, perquè al llarg d’aquest dissabte la Guàrdia Civil i la policia espanyola han desplegat un dispositiu a Catalunya per complir el que va manar el TSJC i saber si els locals estaven tancats o “pel contrari, estaven sent ocupats i utilitzats de manera il·legítima per simpatitzants de les organitzacions que donen suport a la independència unilateral de Catalunya”.

D’altra banda, el Ministeri “espera que la labor dels Mossos, encomanada per la magistrada del TSJC, pugui realitzar-se i es desallotgin i precintin els col·legis ocupats, tal com apareix en l’ordre de la jutgessa”.

A més a més, el comunicat també explica que, complint el mandat del TSJC de bloquejar i suspendre els serveis informàtics susceptibles de ser utilitzats en el referèndum, la Guàrdia Civil “ha accedit al CTTI”, però en el marc d’aquesta actuació “en cap moment s’ha ocupat el CTTI, sinó que les comprovacions s’estan realitzant en un lloc habilitat per la pròpia direcció del centre, i tampoc s’han vist afectats els serveis essencials de la Generalitat”.

Mossos, “amb neutralitat política”

A mès, el Ministeri d’Interior ha recordat en una piulada a Twitter que “els més de 15.000” agents dels Mossos d’esquadra “van jurar o van prometre guardar i fer guardar la Constitució, norma fonamental de l’Estat”. Així ha respost el govern espanyol al tuit que aquest dissabte ha fet la policia catalana, en el qual informaven que l’1-O donarien “compliment” als mandats judicials, “aplicant els principis d’actuació que la mateixa llei preveu (oportunitat, proporcionalitat i congruència)”. En dos missatges posteriors, el Ministeri també ha recordat que aquest “jurament” de guardar i fer guardar la Constitució també l’han fet la policia espanyola, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana.

El Ministeri de l’Interior també ha destacat en una piulada que la “llei els obliga a respectar l’ordenament jurídic i a obeir les ordres de jutges i fiscals, amb neutralitat política”.