Milers de persones clamen a Barcelona contra la violència masclista

La manifestació ha arrencat a les sis de la tarda de Plaça Universitat i ha finalitzat amb la lectura del manifest unitari a la plaça de Sant Jaume

Redacció.- Més de 4.000 persones, segons les dades facilitades per la Guàrdia Urbana, han participat aquest dissabte a la tarda en una gran manifestació a Barcelona en contra la violència masclista. Sota el lema ‘Ens volem vives, lliures i rebels’, la marxa ha arrencat a les sis de la tarda a la Plaça Universitat i ha avançat per la Via Laietana fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, on la coreògrafa Sol Picó i l’actriu Júlia Barceló han llegit el manifest unitari amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones. Al llarg de la manifestació s’han sentit proclames com “Jo sí que et crec”, “No són mortes, són assassinades” o “no és no”. La marxa ha estat convocada per la plataforma feminista Novembre Feminista, que aplega diversos col·lectius feministes del país. La façana de l’Ajuntament de Barcelona s’ha il·luminat de color lila i llueix un llaç, símbol de la lluita contra la violència de gènere.
 
Pancartes amb frases com ara ‘Els violadors hi eren abans que les minifaldilles’, ‘De camí cap a casa vull ser lliure, no valenta’, ‘Som la veu de les que ja no poden cridar’ o ‘La merda és ell’, s’han pogut veure a la manifestació que s’ha celebrat aquest dissabte a la tarda pels carrers del centre de Barcelona amb motiu del 25-N. Segons les dades de la Guàrdia Urbana, la marxa ha congregat unes 4.000 persones i la plaça de Sant Jaume, punt final de la marxa, s’ha fet petita per acollir a tots els manifestants.

La façana de l’Ajuntament de Barcelona ha rebut els concentrats il·luminada de color lila i presidida per un gran llaç. Abans dels parlaments, el grup d’expressió corporal Dones de Blanc ha fet un espectacle de dansa titulat ‘Silenci que es fa crit’ i les Impuxibles han estat les encarregades d’acomiadar la gran manifestació.

Una de les integrants de Novembre Feminista, Dolores Pulido, ha explicat que enguany s’ha escollit el lema ‘Ens volem vives, lliures i rebels’ per encapçalar la marxa. Pel que fa al concepte de ‘vives’, Pulido ha explicat que “volem sobreviure a aquesta violència que ens esta matant”. “Cada dia hi ha un degoteig de dones assassinades i és impressionant com la societat no s’escandalitza amb aquest número tan important de dones mortes”, ha lamentat. Per Pulido, és molt important que “omplim els carrers perquè serà l’única manera de moure consciencies i crear sensibilitats”.

La manifestació d’aquest dissabte a la tarda ha anat precedida de l’acte central que s’ha fet al matí a la plaça Sant Jaume per commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. El manifest unitari que s’ha llegit tant al matí com a la tarda ha estat escrit per la periodista Mònica Planes, que s’ha centrat en fer una crida a la societat a trencar el silenci i no ser còmplices de la violència masclista.

Aquest 2017 un total de vuit dones han estat assassinades per violència masclista a Catalunya, set de les quals eren majors d’edat i una era un nadó. Només dues havien denunciat a la policia las seva situació. Els Mossos d’Esquadra han instruït fins a l’octubre un total de 10.968 denúncies per violència de gènere, un 3,5% més respecte al mateix període de l’any passat. Les denúncies per violència de gènere de menors d’edat també han augmentat un 11,1% el 2017 respecte al 2016, amb un total de 741 víctimes (667 l’any anterior).