Més ràpid que l’ambulància

Professionals del SEM treballant amb el nou programari

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha posat en marxa una eina que pot enviar la informació del pacient a l’hospital abans que hi arribi l’ambulància.

  • És l’Estació Clínica d’Emergències (ECE), un programari incorporat en tauletes tàctils, amb les quals s’hi especifica què li passa al pacient, quines són les seves constants vitals, quines lesions ha sofert, quina medicació se li ha administrat, etc.

En els casos de pacients crítics, els professionals del SEM poden enviar l’informe telemàticament a l’hospital de destí abans que hi arribi l’ambulància. Així els serveis mèdics de l’hospital poden començar a treballar el cas abans de veure el pacient.

La informació que ha elaborat el SEM pot ser consultada en tot moment tant pels professionals del sistema sanitari públic com pels pacients, a través de La Meva Salut (lamevasalaut.gencat.cat).

Proper pas: videoconferència

En els propers mesos, en els casos d’ictus, l’eina facilitarà una videoconferència connectant els tècnics en emergències sanitàries que atenen el pacient amb el neuròleg de guàrdia de l’ictus i el 061 CatSalut Respon, que coordina el codi ICTUS. D’aquesta manera, es reduirà el temps transcorregut entre la detecció de l’ictus i l’inici del tractament, i es podrà decidir el destí hospitalari més adient.

En properes versions, es preveu ampliar-ne les funcionalitats.

El sistema ja funciona a Barcelona ciutat, l’Àrea Metropolitana Nord i Sud, les comarques de Girona i la Catalunya Central. Es preveu que a principis de l’any vinent s’incorpori a Lleida, l’Alt Pirineu, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.