Més d’un miler d’estudiants recorren Tarragona en defensa de l’1-O

La vaga ha tingut un seguiment del 78% a la URV, segons el rectorat

Redacció.- Uns 1.500 estudiants universitaris i de secundària s’han manifestat aquest dijous en defensa del referèndum. La mobilització s’ha convocat en la primera jornada de vaga dels estudiants universitaris, que a Tarragona ha tingut un seguiment del 78%, segons el rectorat. Centenars d’alumnes de secundària s’han concentrat a la plaça Imperial Tàrraco per dirigir-se al campus Catalunya de la URV, que ha estat el punt d’inici de la protesta. Fins aquí també s’han desplaçat estudiants del campus Sescelades. La manifestació ha acabat davant del Rectorat, on s’ha fet la lectura de diversos manifestos per rebutjar “els abusos de l’Estat” i on han criticat que l’alcalde de Tarragona no cedeixi espai per l’1-O i que el rector de la URV –que ha rebut els estudiants al final de la manifestació- tampoc s’hi hagi compromès.
 
Al campus Catalunya, durant tot el matí, s’han programat activitats paral·leles a la marxa, com una paradeta informativa d’on votar l’1-O, un mural o diverses ponències. Des d’aquest punt, a dos quarts d’una, han sortit amb un ambient festiu més d’un miler d’estudiants, carregats de pancartes amb diversos lemes a favor de l’1-O. Durant la protesta, on no hi ha hagut cap incident, s’han sentit els cants que s’han convertit en habituals en manifestacions a favor del referèndum, com ‘on estan les paperetes’ o ‘els carrers seran sempre nostres’.Els estudiants han enfilat l’avinguda Catalunya, la via de l’Imperi i la Rambla Vella, passant per la plaça de la Font fent sentir el crit de ‘Ballesteros, dimissió’, i han acabat al Rectorat, on han estat rebuts pel rector de la URV i altres membres de l’equip de govern. Després de la lectura de diversos manifestos, els estudiants han tret les carmanyoles per dinar a la mateixa esplanada, on hi ha programades xerrades i acústics dels grups Terra Ferma, Foc, Second Trast i Xeic! També han convocat una assemblea del Comitè en Defensa del Referèndum per saber com encararan els pròxims dies.
 
El moviment estudiantil ha decidit fer una jornada de vaga “diferent” i “en lloc de tancar els campus, s’han fet activitats per donar-li un aspecte lúdic, a més de polític”, segons ha explicat un dels portaveus d’Arran, Víctor Beltran. En aquest context, els universitaris del campus Sescelades ja han passat aquesta darrera nit davant la facultat de Psicologia i Educació amb tendes de campanya.
 
Al manifest, s’ha fet referència als “cops repressius” de l’Estat, “cada vegada més forts”, i que han acabat “suspenent, a la pràctica, l’autonomia de Catalunya”. “Qui ha de prendre partit som nosaltres, que hem de fer un país com ha de ser, just, ètic i moral”, ha clamat Beltran. Als discursos també s’ha apuntat que el govern espanyol “ha creuat la línia vermella” i que la ciutadania ha respost de manera “exemplar”. S’ha reclamat als estudiants que estiguin “molt pendents” a les pròximes mobilitzacions el 3-O.
 
Finalment, els estudiants han assegurat que “aquest diumenge votarem” tot i que l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, hagi decidit no cedir espais municipals per al referèndum i que el rector de la URV tampoc s’hagi compromès a fer-ho. “Encara que Ballesteros no ho vulgui i el rector no cedeixi espais, i tot i les forces d’ocupació que ho volen impedir, aquest diumenge votarem”, ha exclamat Sara Asenso, protaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a la URV.