Més d’un miler de vacants tecnològiques a la demarcació de Tarragona

Imatge de la presentació del primer informe sobre talent digital. CEDIDA

El 1r informe sobre Talent Digital d’ImpulsCatSud i el TIC Sud quantifica  l’elevada demanda de professionals TIC 

El Clúster TIC Catalunya Sud, ImpulsCatSud Regió del Coneixement i Barcelona  Digital Talent han presentat el 1r Estudi sobre Talent Digital a les comarques  de Tarragona. L’informe quantifica l’elevadíssima demanda de professionals de les  noves tecnologies que hi ha a tots els sectors de l’economia de Tarragona.  

L’informe revela que a la demarcació de Tarragona s’han generat 767 ofertes de  perfils TIC entre gener i setembre de 2022, el que suposa un 17% de les que s’han  generat a Catalunya. L’informe també escaneja en quins municipis es generen  aquestes ofertes i constata que Tarragona i Reus concentren un 54% del total de  la demarcació. Sergi Novo, gerent del Clúster TIC Sud, posa de relleu que “les  comarques de Tarragona cada cop tenim un pes específic més gran dins del  conjunt de Catlunya”. Tot i això, Novo ha remarcat que “les empreses necessiten  més professionals per seguir creixent, i és important saber quins són els perfils  clau per orientar els plans d’estudi de la URV i dels altres centres formatius”.  

Una de les dades que crida l’atenció és que un 77% de les ofertes de treball per a  perfils tecnològics són fora del sector TIC, un indicador que, segons Francesc  Saldaña, manager de projectes d’ImpulsCatSud, acredita “la transversalitat de la  transformació digital, que fa que tots els sectors necessitin aquests perfils per  garantir la seva competitivitat”.  

El president d’ImpulsCatSud, Miquel Maria Aragonès, assegura que “comptar amb  talent digital és clau per a les empreses, per això hem volgut quantificar aquesta  demanda per identificar mancances i necessitats i tenir eines per prendre  decisions”. Aragonès ha subratllat que “un dels nostres principis fundacionals és  aportar coneixement i donar veu a les necessitats de les empreses, i aquesta n’és  una de molt important”. 

L’estudi engloba dades de més de 300 empreses de sectors diversos i comprèn el  període de gener a setembre de 2022. L’equip que l’ha fet possible ja treballa en  una nova edició que incorporarà les dades de la resta de l’any i per a la que es fa  “una crida a les empreses del territori per tal d’obtenir una mostra cada cop més  gran i representativa”. L’objectiu és fer un seguiment trimestral de l’evolució  d’aquest mercat de treball decisiu per a empreses de tots els sectors en el context  de la digitalització. 

Des d’ImpulsCatSud posen l’accent en la recerca de trobar un finançament estable  per a una eina “que és bàsica a l’hora de prendre decisions estratègiques en  l’àmbit formatiu”. 

Sobre el Clúster TIC Catalunya Sud 

El Clúster TIC Catalunya Sud té per objectiu reforçar la projecció i competitivitat  del sector tecnològic a les comarques de Tarragona, així com l’atracció de  projectes internacionals per situar el territori com un hub tecnològic de referència a  Europa. Així mateix, el Clúster treballa per contribuir a l’impuls de l’activitat  econòmica oferint solucions tecnològiques a tots els sectors. Actualment el TIC  Sud està format per una vuitantena d’empreses i institucions que agrupen 17.000  professionals. Les empreses associades generen una facturació de 1.500 MEUR.