Més de 300 cavalls i un centenar de carros i cavalleries als Tres Tombs de Valls

És un dels més matiners del calendari català i declarat Festa Tradicional d’Interès Nacional

Redacció.- Valls ha celebrat aquest diumenge els Tres Tombs, un dels més matiners del calendari català i declarat Festa Tradicional d’Interès Nacional. Hi han participat més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleries. Malgrat els mals pronòstics meteorològics, finalment el bon temps, si bé amb un intens fred, ha acompanyat la jornada. Durant tot el matí i fins al migdia cavalls i carruatges han recorregut els principals carrers de la ciutat. Hi ha punts del recorregut que es consideren imprescindibles i generen molta expectació, especialment el doble revolt de la plaça del Blat, en el tram final dels Tres Tombs. Aquesta ha estat la 39a edició i l’entitat organitzadora, la Societat de Sant Antoni, ja pensa en la pròxima, coincidint amb els 40 anys. Els Tres Tombs també se celebraran en altres municipis del territori, com Tarragona, Reus, la Selva del Camp, Cambrils, Vila-seca o Falset, amb la tradicional festa de l’Encamisada.

L’any passat van coincidir l’Encamisada de Falset i els Tres Tombs de Valls -coincidència que va complicar als amants del cavall haver de prendre la decisió d’on anar-, però enguany els de Valls han estat, en solitari, els primers tres tombs de la demarcació de Tarragona -sempre se celebren el diumenge abans del 17 de gener, que és Sant Antoni. “Però són diferents a la resta dels del territori perquè passem pel nucli antic de Valls i hi ha una sèrie de trams en els quals s’ha de demostrar la destresa i perícia de cavalls i traginers”, explica a l’ACN el vicepresident de la Societat de Sant Antoni, Marc Buqué.

Buqué es refereix a tres punts amb especial interès: la Font de la Manxa on un ‘speaker’ va relatant la història de cada carruatge; l’església de Sant Antonio on es fa la benedicció; i l’emblemàtica baixada de la plaça del Blat, on els carruatges agafen embranzida per encarar els dos revolts, entre els aplaudiments i cridòria dels assistents en el racó amb més expectació del recorregut. “El dels tombs de l’Ajuntament és un tram amb molt d’espectacle, on cal valorar quan un carro ja ha passat i no hi ha perill perquè passi el següent, és un cul d’ampolla i hem d’anar amb peus de plom”, explica.

“Aquest tram és la joia de la corona, el dia que no el puguem fer passarem a ser uns Tres Tombs més de la demarcació”, assegura, visiblement emocionat, el vicepresident de l’entitat. La Societat de Sant Antoni que disposa d’una de les millors col·leccions de carros de treball de tot el país. Entre aquests cal destacar el carro gran de la societat -el de majors dimensions de Catalunya-, adquirit l’any 1987, i que tanca sempre els Tres Tombs. “Pesa 2.000 quilos, però per dins no hi ha càrrega, és tot fals; per tant, sense fre i el carro en marxa deu pesar 500 quilos, uns 100 per cavall”, apunta Buqué.

El temps ha respectat una jornada amenaçada per pluja, segons les previsions. En les 39 edicions, però, els Tres Tombs de Valls mai s’han hagut de suspendre. “Hem sortit plovent i fins i tot nevant”, diu Buqué. L’any vinent, coincidint amb la 40a edició, la Societat Sant Antoni ja rumia fer-ne una cita especial. Buqué recorda, però, que costarà superar la trobada dels Tres Tombs de l’any 2011, sens dubte l’acte més potent celebrat a Valls, amb la trobada dels 25 carros de traginers més grans de Catalunya. “Tot i que en volem fer alguna de grossa, serà difícil superar aquest llistó”, conclou.