Categories: Noticies de Smartcity

Menjar sol pot causar infelicitat  

 Compartir àpats sovint amb altres persones augmenta les probabilitats de sentir-se més satisfet amb un mateix

UOC – Anna Sánchez-Juárez.- Menjar és una necessitat bàsica per a les persones i, alhora, un plaer gastronòmic per a moltes d’elles, però si a més es gaudeix en companyia, encara és millor. Un estudi recent d’Oxford Economics i del Centre Nacional per a la Recerca Social de Sainsbury revela que les persones que mengen soles sovint solen ser menys felices. «Menjar sol et priva de moments d’interacció social, del cara a cara i de sentir-te part d’una comunitat», assenyala el sociòleg de les emocions de la UOC Francesc Núñez.

Els resultats d’aquesta recerca, basada en una enquesta feta a 8.250 adults anglesos, també els corroboren altres treballs, com l’estudi de la Universitat d’Oxford, que mostra que les persones que comparteixen més sovint els àpats solen sentir-se millor amb elles mateixes i solen tenir xarxes de suport social i emocional més àmplies.

A Espanya, el 26% dels catalans i dels madrilenys són els que mengen sols amb més freqüència durant els dies feiners. Segons el psicoanalista de la UOC José Ramon Ubieto, fer-ho de manera regular és excloure’s d’un ritus social lligat a esdeveniments de la vida familiar i social(celebracions, dols, etc.) i de la pertinença que implica formar-ne part. «No és que un sigui infeliç perquè menja sol sinó que ho fa en solitari perquè quelcom del seu estil de vida, de la seva manera de funcionar li convida a excloure’s del vincle», comenta.

Compartir taula, explica Núñez, també investigador del grup MEDUSA de la UOC, és beneficiós per a la construcció de la identitat, per a donar sentit i valor a les coses i per a adquirir criteri a l’hora de jutjar el món: «Al voltant d’una taula es pot especular sobre les coses sense gaire por d’equivocar-se i es poden prendre moltes decisions, grans o petites, que poden condicionar la vida. Són moments d’acció i de sentir-se viu, que mantenen les persones dins del món i de la vida».

Els àpats amb amics ajuden a enfortir les relacions 

Reunir-se amb amics per a menjar és compartir experiències. «L’amistat sempre és el resultat de compartir experiències i no solament activitats», remarca Ubieto. Una experiència és un acte que canvia alguna cosa de la vida i deixa una empremta que va més enllà de la satisfacció momentània: «Pot ser un viatge intens viscut amb algú, un dol passat en companyia, riscs compartits…, però també pot ser un àpat, en el qual es poden intercanviar il·lusions i decepcions».

Aquests intercanvis permeten que cadascú accepti de l’altre el que li agrada, però també que aculli algunes de les seves debilitats. «Quan aquest llindar no es traspassa, la relació es manté en el nivell cordial dels “coneguts” i és per això que la majoria de gent té pocs amics», explica el psicoanalista.

L’amistat exigeix ​​temps i, sobretot, compartir moments que han d’implicar, a més de plaer, alguna desil·lusió i patiment, tant en l’experiència mateixa com en els intercanvis entre les persones. De fet, un grup d’investigadors de la Universitat de Kansas ha quantificat que les hores necessàries que cal passar amb algú per a considerar-lo un amic íntim són 200.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

39 minuts ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago