‘Más que una medalla’: esportistes per la prevenció de conductes sexistes

De esquerra a dereta: Ramon Cuadrat, Sylvia Fontana, Bito Fuster, Carmen Ripoll, Covadonga Mateos i Judith Solanas. CEDIDA

Les conductes sexistes en el món de l’esport són objecte de debat a Tarragona, coincidint amb la projecció de l’audiovisual “Más que una medalla”, una iniciativa de la conselleria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament per visibilitzar els obstacles de gènere que han de superar les esportistes d’elit per desenvolupar les seves carreres.

El vídeo recull el testimoni d’una vintena d’esportistes, entrenadors i tècnics de primer nivell internacional que van visitar Tarragona l’any passat amb motiu dels Jocs Mediterranis.

Destaca la figura de Hassiba Boulmerka, doble campiona mundial 1.500 metres a Tòquio 91 i Gotteborg 95, campiona olímpica Barcelona 92 i cap de la missió d’Algèria als Jocs. En el documental també hi participa la tarragonina Natalia Rodríguez, campiona d’Europa el 2009 de 1.500 metres, subcampiona del món indoor a Doha 2010 i medalla de bronze Mundial de Daegu 2011, o la vallenca Marta Galimany, que es va endur la plata a la Mitja del Jocs, entre d’altres.

La presentació s’ha fet avui dimarts a la Cambra de Comerç i s’ha tancat amb una taula rodona amb la participació de:

Judith Solanas, tècnica de l’Observatori Català de l’Esport.

Està cursant el Màster en gestió Esportiva a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEF). El seu treball final de màster està enfocat en les barreres i oportunitats en el desenvolupament professional de les entrenadores.

La seva visió sobre la dona i l’esport amb perspectiva de gènere és transversal. Va ser jugadora de bàsquet durant més de 10 anys i campiona d’Espanya 3 anys amb la selecció catalana; d’altra banda, té experiència en la cooperació organitzacions internacionals que treballen per eradicar la discriminació de gènere en l’esport.

Ramon Cuadrat, gerent del Patronat d’Esports de Tarragona i director general dels Jocs Mediterranis.

Pocs coneixen millor que ell a Tarragona els secrets d’una gran competició esportiva i l’esforç logístic que han requerit els Jocs Mediterranis, especialment l’acollida de països del nord d’Àfrica on la situació de la dona està a anys llum d’Europa.

Covadonga Mateos, ex rècord d’Espanya de salt d’alçada i investigadora del Comitè Olímpic Espanyol.

Directora del Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat de Les Palmes de Gran Canària.

Va visitar a Tarragona durant els Jocs en qualitat de co-directora d’un projecte d’investigació a tres anys vista sobre l’Equip Olímpic Espanyol. Una de les especialistes més qualificades en atletisme femení i dona i esport.

Bito Fuster, bicampiona d’Europa i ex campiona del món de gimnàstica rítmica per equips a Atenes 91.

Ha estat professora de la Universitat Ramon Llull de Barcelona i de la URV a Amposta.

Responsable d’Esports i Voluntaris del Comitè Organitzador dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018. Va ser una de les encarregades de portar la bandera mediterrània en la cerimònia d’inauguració dels Jocs, a més de realitzar diferents tasques de logística en la vila mediterrània.

Vocal de la Junta Directiva del Gimnàstic de Tarragona i coordinadora del programa Voluntariat Grana.

Sylvia Fontana, la ‘nena prodigi’ de la natació espanyola. Nedadora olímpica a Mont-real 76 que dóna nom a la nova piscina de l’Anella Mediterrània de Tarragona.

Per als que no la coneguin, el seu cas és realment singular: amb 10 anys va accedir a la final del Campionat d’Espanya absolut en 400 lliures; amb 11 va ser medalla de bronze en els 200 papallona; amb 12 i 8 mesos es va proclamar doble campiona d’Espanya absoluta en els 200 papallona i els 200 esquena; i amb 14 es va classificar per als Jocs Olímpics de Mont-real de 1976, en els 200 metres esquena. Per llavors ja havia estat en el campionat d’Europa de Viena 74 i al Mundial de Calí 75

Va acumular 22 títols de campiona d’Espanya absoluta en piscina llarga i curta i va aconseguir dues medalles en els Jocs Mediterranis a Alger 1975 i en Split 1979.

Carmen Ripoll, ex tennista.

També un talent molt precoç, va ser diverses vegades campiona d’Espanya en categories inferiors. Avui és entrenadora professional, actualment al Gimnàstic de Tarragona.

Posseeix una dilatada experiència en el camp de l’aprenentatge en valors a través de l’esport.

Els participants a la taula consideren que també en el món de l’esport, encara hi ha poques dones en els equips de direcció, i que cal conciliar vida familiar i esport d’elit, amb uns calendaris molt exigents. Consideren que l’esport és un bon reflex de la societat i un bon mirall per a eliminar conductes sexistes que, tot i que han minvat amb el pas dels anys, encara es donen avui en dia.

La projecció s’ha complementat amb una exposició d’imatges dels Jocs on s’hi veuen dones practicant esports considerats “a priori” poc femenins com la lluita lliure, l’halterofília o el taekwondo. Aquest material gràfic i audiovisual s’utilitzarà de forma itinerant per a una tasca de conscienciació en col·legis i espais culturals.