L’operació de la Guàrdia Civil arriba al Congrés dels Diputats

Diputats i líders de partits de la Cambra Baixa es refereixen a l’actuació de la policia a Catalunya

Redacció.- Ningú podia creure que les actuacions policials del matí de dimecres passarien desapercebudes per les forces polítiques de la resta del territori de l’Estat. Així, al llarg de la jornada s’ha pogut llegir i escoltar polítics de gairebé tots els partits representats al Congrés. De fet, al voltant de las detencions, s’ha generat un debat acalorat, que va des del rebuig al total suport, passant per postures més mesurades que demanen diàleg davant del que han anomenat “xoc de trens”.

Units Podem mostra el seu total rebuig

Entre els més crítics amb l’operació trobem el grup d’Units Podem. “Els que pensen que la Fiscalia i les forces de seguretat són la resposta a la gent que es mobilitza no entenen la democràcia”, ha escrit a Twitter el líder de la formació, Pablo Iglesias. La confluència catalana En Comú Podem opina, en boca del seu representant, Xavier Domènech, que “s’ha aplicat la intervenció de Catalunya de forma totalment injusta i sense donar explicacions”.

Alberto Garzón, per la seva banda, ha opinat que “el que està passant a Catalunya és gravíssim. Detingudes persones per voler votar. Repressió del govern reaccionari i corrupte del PP”. “Derrota parlamentària del Govern i els seus socis. La majoria no dóna suport les seves accions repressores i vol diàleg. No representen la societat”, ha apuntat el líder d’IU.

Condemna, mesurada, del PNB

Els nacionalistes bascos opinen que la situació “s’està anant de les mans”. El lehendakari Iñigo Urkullu, a més, ha lamentat el que per a ell “és molt preocupant. Però ho és més -ha afegit-, que ahir -en referència al dilluns- al Congrés dels Diputats no s’admetés la via del diàleg polític”.

El portaveu parlamentari ‘jeltzale’, Aitor Esteban, ha explicat: “No veiem amb bons ulls els esdeveniments ocorreguts avui i no és que ho digui el PNB, ho va dir la Cambra ahir en rebutjar la iniciativa de Ciutadans. Ahir se li va dir al president que per aquest camí no, que no és la política encertada “, ha insistit.

El silenci del PSOE i el suport de Ciutadans

“No hi ha una altra sortida que buscar un acord des del diàleg”, declarava Meritxell Batet en seu parlamentària. El silenci ha estat la tònica d’avui al PSOE, i més enllà d’aclarir que “donarà suport a la legalitat, a jutges i fiscals, sense necessitat d’iniciatives oportunistes”, com ha dit Margarita Robles; han evitat entrar en detall i continuen fent al·lusió al diàleg com solució del conflicte. “Si us plau, facin política, senyor Rivera”, li va demanar Batet al líder de Ciutadans.

El partit taronja, per la seva banda, ha donat suport a la Guàrdia Civil, declarant que “davant d’un cop a la democràcia, l’Estat de dret ha d’anar reaccionant i actuant”, ha dit José Manuel Villegas al programa Al Rojo Vivo, de la Sexta. Davant las cridas de diàleg rebudes per Albert Rivera de part d’altres partits, Rivera s’ha preguntat a Telecinco: “Què vol dir una sortida pactada amb uns senyors que s’han saltat la llei i trepitgen els nostres drets?”.