Lluís Danés convertirà la gala dels Gaudí en un bosc màgic i introduirà el públic dels Goya en un cinematògraf

Aposta per uns Gaudí el màxim d’espectaculars “malgrat les retallades, la imposició de lleis, els empresonats i que no hi hagi Govern”

Redacció.- El director de cinema i artístic Lluis Danés viu unes setmanes molt intenses de feina amb la vista posada als Premis Gaudí d’aquest diumenge i als Goya, que tindran lloc el pròxim 3 de febrer. Als Gaudí se n’encarrega del concepte, l’escenografia i la direcció escènica i als Goya, de la direcció visual i artística de la gala. En declaracions a l’ACN, Danés ha apuntat que les dues gales tindran el seu segell “marca de la casa, de la cosa viscuda, rovellada i teatral”. Danés convertirà la gala dels Gaudí en un bosc màgic, que va lligat amb la campanya d’espots televisius que va fer ell Danés, i respecte als Goya, la seva idea és introduir al públic en “una espècie de maquinària a l’estil Jules Verne com si s’estigués dins d’un cinematògraf”. També ha apostat per uns Gaudí el màxim d’espectaculars, “malgrat les retallades, la imposició de lleis, els empresonats i que no hi hagi Govern”.
Els Gaudí se celebraran aquest diumenge en una gala a L’Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona conduïda per primera vegada per David Verdaguer. L’actor va dir, després que es donessin a conèixer els nominats, que sempre és una responsabilitat presentar una gala i la dels 10 anys, encara més. “Barrejant el món poètic de Lluís Danés i el meu món més ‘cabrón’ podrem fer una bona gala amb autocrítica i sentit de l’humor”. La gala comptarà amb els números musicals de Beth, Elena Gadel, Lluís Gavaldà i Lídia Pujol i amb un homenatge al pianista i membre d’honor de l’ACC, Carles Santos.

El poder transformador del cinema serà el fil conductor de la gala dels 10 Premis Gaudí. Danés s’ha inspirat en una frase de Georges Méliès, quan va reconèixer que “les pel·lícules tenen el poder de capturar els somnis”, per dissenyar una cerimònia que tindrà com a lema ‘Deixeu-nos somiar!’. Així, tot passarà en una espècie de bosc màgic en una gala que es mourà en aquest “univers del món del somni” i que plantejarà el somni com “una reivindicació”. “I en aquests moments tan complicats, demanar que ens deixin fer cinema i cultura és un acte reivindicatiu i ho volem posar en evidència a través d’una gala poètica, reivindicativa i divertida”.

Danés ha destacat que als Gaudí s’ha de mostrar l’excel·lència “malgrat les retallades, la imposició de lleis que no ens permeten treballar en llibertat, malgrat que tinguem gent a la presó i no tinguem Govern. Malgrat que passi tot això, la nostra eina de crítica és fer-ho el màxim bé i que sigui el màxim espectacular”. Ha recordat que algunes entregues de premis han optat per treure actuacions, però ell és del parer que ara més que mai l’arma de la cultura “contra la injustícia és la bellesa i l’espectacularitat, i tenir el màxim d’actuacions possibles i riure al màxim contra aquests temps de tristesa infinita per tot el que ens està passant”.

La gala dels Goya

Pel que fa el Goya, Danés ha ideat “una espècie de maquinària a l’estil de Jules Verne com si s’estigués dins d’un cinematògraf, on els engranatges, les llums i totes les seves peces són molt importants”. Danés ha dit que l’escenografia dels Goya “posa en valor totes les peces del cinema i tots els oficis que hi ha en l’ofici de fer pel·lícules”.

Als Goya, que seran presentats per Joaquín Reyes i Ernesto Sevilla, no ha realitzat el contingut, ni el guió, ni la direcció, sinó la seva estètica al servei d’una gala i un guió. “M’estreno als Goya i crec que mai ha passat que algú faci les dues cerimònies, encara que seria impossible, tècnicament és impossible dirigir les dues per una qüestió logística i de temps”. Danés ha apuntat que en un any amb molta presència catalana, li fa il·lusió que part de la cerimònia tingui un element català amb el seu treball.