Un llibre i una exposició homenatgen el pintor i orfebre Jaume Mercadé

El Museu d’Art Modern de la Diputació ha acollit aquest dijous l’acte de presentació del nou volum de la col·lecció Tamarit i la inauguració de la mostra, que s’hi pot visitar fins al 14 de gener

 

Redacció.- ‘Jaume Mercadé (1889-1967), a la recerca d’un art total’ és el títol de l’exposició que acull el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) i del volum 38 de la Col·lecció Tamarit, editada per la Diputació i per Viena Edicions. Aquestes dues propostes artístiques homenatgen el pintor i orfebre vallenc, coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Valls Marc Ayala; el net de l’artista Jaume Mercadé, i l’autor del llibre, Daniel Giralt-Miracle, han participat a l’acte que ha tingut lloc aquest dijous i que ha servit per presentar el llibre i per donar el tret de sortida a l’exposició homònima, que es pot visitar al MAMT fins al proper 14 de gener. Aquesta mostra inèdita, creada en col·laboració amb el Museu de Valls, aplega en total una cinquantena de pintures i joies, que posen de manifest el paral·lelisme entre els dos mons artístics de Mercadé, tant per la particularitat del seu dibuix com per la seva meticulositat.

El seu nom és un referent per les avantguardes en l’art de l’orfebreria, i en la pintura, amb una producció fresca, moderna i propera. Un dels valors més remarcables de l’obra de Mercadé és la capacitat per traslladar a les seves teles l’essència del paisatge de les comarques del Camp de Tarragona. L’Església de Sant Joan de Valls, el baluard de Montblanc i el Monestir de Poblet són alguns dels indrets que plasma a les seves obres, fet que els situa els paisatges del seu país al centre de la seva producció pictòrica. A més, tant l’exposició com el volum escrit per Daniel Giralt-Miracle, posen en valor l’obra d’orfebreria de l’artista vallenc i la insereix en la trajectòria global de l’artista, “a la recerca d’un art total”, tal com posa de manifest el títol.

 

Jaume Mercadé (Valls, 1889 – Barcelona, 1967)

Jaume Mercadé i Queralt va néixer a Valls el 1889 en el si d’una família treballadora que tenia una botiga de porcellana i cristall. Amb 16 anys es trasllada a Barcelona on estudia a l’escola del Gremi de Joiers i fa les pràctiques al prestigiós taller d’orfebreria de la família Sunyer. Els objectius de Jaume Mercadé eren més amplis. Alumne destacat en el camp del dibuix i apassionat de les sortides a la natura per pintar paisatges, estudià també a l’Escola d’Art de Francesc d’A. Galí, un centre modern i lliure. Amb aquesta formació i la influència del París de les avanguardes, Mercadé torna a Valls, on inicia la seva carrera artística, sempre inquieta i renovadora. Posteriorment, el 1916 s’estableix definitivament a Barcelona on obre el seu primer taller de joieria, fet que l’inicià com a professional independent una trajectòria consagrada a l’art, amb nombrosos viatges i èxits al llarg dels anys, exposant la seva pintura com la seva joieria, participant en grans esdeveniments artístics arreu del món i veient com la seva obra era distingida amb diversos guardons.