Llarena allarga la instrucció de la ‘complexa’ causa per l’1-O fins a 18 mesos

La decisió implica la possibilitat d’ampliar la presó preventiva de Sànchez, Cuixart, Junqueras i Forn, però endarrereix una possible inhabilitació

Redacció.- El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha declarat ‘complexa’ la causa que instrueix contra els líders independentistes imputats de rebel·lió i sedició per l’organització del referèndum de l’1-O, fet que li permet ampliar la instrucció dels sis mesos actuals de què disposava fins a un màxim de 18 mesos. L’ampliació de la instrucció es pot traduir també en un allargament de la presó preventiva del vicepresident del Govern destituït, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els dos ‘jordis’, Cuixart i Sànchez, però alhora pot impedir també una inhabilitació exprés de Junqueras i Sànchez, que només es podria produir un cop s’acabi la instrucció i s’obri la fase del judici.
El jutge actua a petició de la Fiscalia i amb el suport de l’Advocat de l’Estat i l’acusació popular de VOX, que s’havien pronunciat a favor de la petició del ministeri públic. També les defenses de tots els investigats, que van mostrat la seva adhesió a la petició de la Fiscalia fruit de la “complexitat de la instrucció”.

El magistrat adopta la decisió adduint que la causa conté un “gran numero de persones” investigades, i fa cas d’aquesta manera a la Fiscalia, que justificava la petició també perquè cal fer moltes proves documentals i perquè s’han practicat diligències a l’estranger fruit del fet que cinc dels investigats estan a Bèlgica.