L’Índex de Referència de Lloguer de la Generalitat no frenarà els preus, segons CCOO

La formació demana “penalització i sancions considerables” contra l’especulació

ACN Barcelona .- L’Índex de Referència de Lloguer de la Generalitat no frenarà els preus d’aquest mercat, a parer del sindicat CCOO. La secció de Catalunya de la formació sindical considera que l’establiment d’aquest índex “només serveix” per “conèixer” el preu de l’habitatge en una zona determinada ja que aquest “variarà segons el mercat”. El sindicat tampoc està d’acord amb la política de bonificacions fiscals perquè “no garanteix una baixada real” dels preus de lloguer i “només serveix” perquè les expectatives de guanys dels propietaris “les acabem pagant entre tots”. És per això que la formació opina que aquest índex “ha d’anar acompanyat de mesures concretes” que puguin assegurar el dret a l’habitatge, tal com estableix la Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya, i “l’obligació dels poders públics d’assegurar-lo”.
Així el sindicat reclama mesures de “lluita” contra l’especulació amb “penalització i sancions considerables”; sancions contra els preus de lloguers superiors a l’Índex de Referència, i generalitzar l’índex arreu de Catalunya. Actualment s’ha calculat per a 27 municipis i, segons el sindicat, “el 40% de la població catalana” en queda fora.

CCOO també alerta que els preus de lloguer “no poden dependre només del mercat”, sinó que cal “una relació” entre el preu i els salaris. Així, es reclama una política “activa i eficaç” per aconseguir que el preu del lloguer no representi més del 15% dels ingressos d’una família o del 30% del salari mitjà.

Finalment també es reclama un “augment” del parc de lloguer social “en pocs anys” per arribar a la” mitjana europea del 20% dels habitatges”.