L’IBEX 35 cau un 1,21% aquest dilluns, llastat per la banca catalana

Imatge de les cotitzacions de la Borsa de Barcelona amb números vermells

L’euro es deprecia lleugerament (-0,5%) en relació al dòlar

Redaccó.- L’IBEX 35 ha caigut aquest dilluns un 1,21%, en la primera jornada borsària després del referèndum de l’1-O. El Banc Sabadell (-4,53%) i CaixaBank (-4,43%) han estat els valors que han registrat caigudes més fortes, en una jornada que ha estat negativa pel conjunt de la banca, amb davallades en el valor d’altres entitats com Bankia (3,33%) i el BBVA (-2,37%). En aquest sentit, fonts financeres han deslligat les caigudes borsàries de la banca d’aquest dilluns dels efectes que el referèndum català pugui tenir sobre el sector financer. L’euro s’ha depreciat lleugerament (per sobre d’un -0,5% durant aquesta tarda) en relació al dòlar i s’ha situat en 1,17 $/€, un nivell lleugerament inferior al del darrer mes. D’altra banda, la prima de risc espanyola s’ha incrementat en un 6,6% durant aquest dilluns i ha assolit els 123,9 punts bàsics.

Els analistes de Selfbank han apuntat que la tensió política per la situació a Catalunya ha afectats els mercats financers, tal i com mostra la caiguda de l’IBEX en relació a la resta de mercats europeus, que han registrat alces durant la jornada. Els “recels” ja s’han notat durant tot el setembre, ja que l’IBEX es va mantenir la davant la pujada mitjana del 4% en la renda variable europea.

“Com era d’esperar, el sector financer ha estat el més afectat. Un empitjorament de l’economia i espanyola i catalana podria derivar en més morositat bancària”, ha sentenciat el comunicat de Selfbank. Els analistes consideren que CaixaBank i el Sabadell estan servint de “termòmetre” de la “preocupació” dels inversors sobre la qüestió catalana.

En el cas d’altres companyies catalanes cotitzades (com Gas Natural, Cellnex, Abertis, Almirall o Grífols), “la preocupació és menor a causa de la diversificació geogràfica dels seus ingressos i a les característiques del seu negoci, molt menys cíclic”. És més, els analistes afirmen que aquestes companyies podrien traslladar la seva seu a una altra comunitat autònoma “per evitar la inseguretat jurídica que es produiria”.