L’hostaleria torna a dir prou avui a les portes de la Generalitat

Imatge de les protestes al mes d'octubre. CEDIDA

La FEDERACIÓ D’HOSTALERIA DE LLEIDA, la FEDERACIÓ D’HOSTALERIA DE LES  COMARQUES DE GIRONA, la FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIÓ  I TURISME (FIHRT), l’ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS D’HOSTALERIA DE LA PROVÍNCIA DE  TARRAGONA (AEHT), i el GREMI DE RESTAURACIÓ DE BARCELONA convoquen avui una CONCENTRACIÓ a les 18 hores a la Plaça Sant Jaume de  Barcelona, que organitzem juntament amb el GREMI D’EMPRESARIS DE DISCOTEQUES DE  BARCELONA I PROVINCIA i FECALON

L’objectiu de la concentració, un cop més, és reclamar al Govern, mesures equitatives per a la contenció de la  COVID-19, que no estigmatitzi i culpabilitzi a un únic sector, en aquest cas el turístic i el de l’hostaleria i  restauració.  

Comunicat conjunt

Si des de l’Administració es vol fer un tancament total encobert del nostre sector, ha d’anar acompanyat de  mesures reals de rescat del sector, tant pel que fa a les empreses, com pels seus treballadors. 

Les mesures preses pel Govern no han comptat amb el sector. Des de fa més d’un mes que no hem mantingut  cap reunió amb els membres del Govern. La darrera va ser per anunciar-nos la reobertura en les condicions que  ells van proposar després de quasi 40 dies tancats. Mai han tingut en compte les nostres propostes. 

La decisió de que el sector només pugui treballar per franges horàries, no té ni solta ni volta, i s’ha fet des de la  més absoluta ignorància. Però no podem deixar de parlar dels Àpats de Nadal: a 6 dies de Nadal han suprimit els  Sopars als Restaurants, tot i que els Hotels poden oferir-los als clients hostatjats, fins les 21h. Què hem de fer  amb les Reserves fetes? I amb les Comandes de productes específics per aquestes dates tan assenyalades?  Avoquen els establiments a tornar els diners de les reserves, diners que en molts casos, estaven invertits en la  compra de producte, més car aquesta època de l’any. 

Les decisions del Govern provoquen la ruïna del sector de l’hostaleria i la restauració, però també dels nostres  proveïdors. Són decisions erràtiques, poc clares i incoherents, que provoquen la confusió dels ciutadans i dels  empresaris, i nogensmenys dels qui han de vetllar pel seu compliment. 

És per això, que després de les mesures preses per la Generalitat aquest dissabte, i dels Ajuts no acordats, ens  veiem en la necessitat de continuar amb la mobilització del sector. I dir PROU! PROU A LA CRIMINALITZACIÓ DEL SECTOR! 

Tot just fa 48h el conseller d’Interior indicava la fi de l’etapa pedagògica i l’inici de les sancions. Fa prop d’un  mes que ens queixem des del sector de la inacció de les forces de l’ordre davant la inacció i manca de  responsabilitat d’empresaris del sector i de clients. I ara es desperten? Demanem responsabilitats a Interior per  la seva inacció, continuada, tot aquest temps. Prou de “bonismes” i apliqueu la normativa. 

En quant als ajuts, res s’ha dit després d’aquest tancament encobert del sector de la restauració. No podem  només la nostra mirada a la Generalitat, si no també en el Govern espanyol. Molts ajuntaments s’estan adreçant  als seus ciutadans per tal d’ajudar-los en la mesura que poden, però la inacció estatal i l’almoina de la Generalitat  posen en màxim perill el sector a Catalunya. 

La decisió del Govern s’estén també en al vessant econòmic i laboral. El tancament encobert implica que les  empreses han de continuar amb ERTO LIMITATIU i no IMPEDITIU, no poden percebre l’Ajut dels Autònoms  perquè “poden treballar”; en quant als lloguers, no es poden reduir de nou al 50% perquè treballem per franges  horàries. Jugada mestre per continuar pagant el sector i no fer calaix. 

Catalunya era una de les principals destinacions turístiques mundials, rica en recursos naturals i culturals, amb un  sector madur, diversificat i internacionalment reconegut que contribuïa amb més del 11% a la riquesa total  donant feina a més de 400.000 persones, és a dir un 14% del total dels llocs de treball. Amb la gestió que està  duent el Govern de la Generalitat, tot això serà història 

Després de la mesura adoptada per la Generalitat, tancant encobertament la Restauració i malmetent encara  més els Allotjaments, que entenem que obeeix a la irresponsabilitat de la gent en les seves trobades socials,  urgeix adoptar mesures clares i adequades per a pal·liar els efectes de la crisi econòmica derivada de la Covid-19.  Si no s’actua d’immediat els danys esdevindran d’una enorme magnitud i causaran un gran impacte en els  autònoms i les petites i mitjanes empreses , fet que ja s’està produint en l’actualitat. 

DEMANEM  

1. Que es facin inspeccions i que es castigui als infractors en concret i no a tota l’hostaleria. 2. Que a les zones despoblades s’ampliï la mobilitat. A més acostuma a coincidir amb les que tenen  millors dades. 

3. Que s’aturin les mesures restrictives de la restauració publicades al DOGC de dissabte 19 de desembre  2020, fins que no hi hagi un diàleg efectiu i veraç amb el Sector, ja que sinó condemnen definitivament  al tancament de molts establiments que veien les Festes de Nadal com la darrera possibilitat de sortir se’n. 

4. Que es prenguin mesures efectives raonades; les acordades pel Govern no ho són. 5. Que hi hagi un Compromís del Govern de la Generalitat i dels Ajuntaments de Catalunya de vetllar pel  compliment de les mesures restrictives a tots els sectors que es veuen afectats. 

6. Que, amb l’actual sistema d’ajuts, no tenim cap possibilitat de sortir-nos-en; en cas de que  s’introdueixin noves mesures, encara més restrictives, siguin acompanyades d’Ajudes efectives, amb  l’objectiu de reactivar la indústria turística i adaptar-la a les exigències del COVID-19 amb coherència  amb les ajudes d’altres països, 

7. Que es facin accions sanitàries més precises. Cal que s’instauri un sistema de rastreig amb APP, per  determinar les persones que estan lliures de COVID19 acreditat amb proves periòdiques. És un  sistema voluntari; no és nou, ni seriem el primer país que ho ha instaurat, i ens permetria treballar a  un cost molt menor que mantenir-nos tancats. No hem de reduir la mobilitat sinó reduir els infectats  que es mouen. 

8. Exigir al Govern de l’Estat Ajuts efectius i la pròrroga efectiva dels ERTO fins l’estiu del 2021, incloent la  restauració dons les activitats que es poden acollir a la força major, així com l’allargament dels ICO  amb una nova carència de 3 anys, i el manteniment de l’Ajut als Autònoms fins a l’estiu del 2021,  puguin obrir o no. 

9. Tornem a demanar, igual com ho ha fet PIMEC fa uns mesos, l’Addició d’una disposició addicional al  Decret 159/2012, de 20 de novembre, d’establiments d’allotjament turístic i d’habitatges d’ús turístic i  a la Llei 13/2002, de 1 de juny, de turisme de Catalunya, per tal que els titulars o els gestors  d’Habitatges d’Ús Turístic puguin destinar-los a habitatge de residència habitual i subscriure amb  tercers els corresponents contractes d’arrendament urbà durant els anys 2020 i 2020, així com  reprendre l’activitat turística a la finalització dels mateixos sense nous requisits. 

10. Per a la reactivació del consum, és essencial que el Govern d’Espanya acordi la reducció de l’IVA del  sector turístic al 4%. 

11. Cal establir mesures o incentius fiscals en la desgravació per a la millora d’implementació de mesures  correctores en el sector turístic. 

12. La Concentració comptarà amb totes les mesures de seguretat i protecció. 

La Concentració es donarà per finalitzada a les 20h 

La Restauració és segura. No la Criminalitzeu.