L’Estat abaixarà la previsió de creixement econòmic per al 2018 si no se soluciona “aviat” el conflicte català

Sáenz de Santamaría acusa al Govern de “crear totes les condicions” per abocar Catalunya a una “recessió econòmica” i perjudicar l’economia espanyola

Redacció.- El govern espanyol revisarà a la baixa les previsions de creixement econòmic per al 2018 a Espanya “si aviat no hi ha solució” per al conflicte català. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat al Govern de posar “en risc la recuperació econòmica” i ha lamentat que això pot perjudicar “les expectatives de creixement econòmic” en l’àmbit estatal. En roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, Sáenz de Santamaría ha dit que la Generalitat està creant “totes les condicions” per abocar Catalunya a una nova “recessió econòmica”. La vicepresidenta del govern espanyol ha demanat al president Puigdemont que “posi fi a la inestabilitat” per evitar la “sortida d’empreses” de Catalunya, la “caiguda de les inversions” i de les “reserves hoteleres” que podrien portar a la “desacceleració” de l’economia catalana, i de retruc, també espanyola.

Segons Sáenz de Santamaría, el 2018 hauria de ser “un bon any” per al “creixement” econòmic i la “ocupació” però ha assegurat que els “esdeveniments a Catalunya” els obliguen a ser més “prudents” a l’hora de fer previsions de creixement econòmic de cara a l’any vinent. Així els ho ha traslladat el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al Consell de Ministres d’aquest divendres en el qual ha presentat un informe de revisió del pla pressupostari de 2018 davant la Unió Europea.

Caiguda d’un “10%” en inversions i d’entre “un 20 i un 30%” en reserves turístiques 

“L’estabilitat política és la porta d’entrada d’inversions, riquesa i benestar econòmic”, ha explicat Sáenz de Santamaría, que ha afegit que l’actual situació a Catalunya fa que passi tot el contrari. La vicepresidenta ha dit que hi ha una “aturada” de les inversions a Catalunya –amb una caiguda del 10% el segon trimestre de 2017, quan al conjunt de l’Estat han augmentat un 13%, ha afirmat- i una baixada “dramàtica” de les reserves hoteleres a Barcelona –entre “un 20 i un 30% segons dades del sector”-.

Aquestes dades, juntament amb la “sortida d’empreses” podrien portar Catalunya a una “aguda desacceleració” econòmica la “factura” de la qual pagarien els “ciutadans de Catalunya, les seves empreses i treballadors”, ha assegurat la vicepresidenta. Sáenz de Santamaría ha etzibat que les “autoritats catalanes” han oblidat “molt aviat” el “patiment” derivat de la crisi econòmica i ha demanat al president Puigdemont que posi fi a la “inestabilitat” i retorni la “normalitat institucional”.