L’escultura Alfa i Omega de Torredembarra ja ha estat retirada del bloc de Baix a Mar

L’escultura Alfa i Omega ja ha estat retirada del bloc de Baix a Mar

Abans de les onze del matí, l’escultura ja s’havia pogut traslladar a bord de la pontona (plataforma de treball amb grua). L’alcalde, Eduard Rovira, i el regidor de Via Pública i Manteniment, Vale Pino, han estat en tot moment presents per seguir de ben a prop l’operativa, que ha estat tot un èxit, malgrat  les dificultats d’una tasca d’aquestes característiques. A partir d’ara, es portarà a uns terrenys municipals per analitzar i estudiar les possibilitats de restauració, els costos econòmics i drets i obligacions sobre la mateixa escultura. Quan es tinguin totes les dades aleshores es prendrà una decisió que, en tot cas, serà col·lectiva. La base que ocupava l’escultura se sanejarà per treure tot el material que ha quedat després del desmuntatge. Està totalment prohibit accedir al bloc per qüestions de seguretat.

Aquest dilluns passat, l’alcalde, Eduard Rovira, i el regidor de Via Pública i Manteniment, Vale Pino, van donar a conèixer l’operativa del desmuntatge tot explicant el deteriorament que patia l’escultura i que s’havia agreujat significativament en els darrers mesos, amb el perill real que comportava. L’Ajuntament va encarregar a una enginyeria un informe sobre l’estat de l’escultura. Entre d’altres, els danys detectats havien estat les pèrdues de gruix del material, la degradació de l’acer patinable (conegut com a corten), la desintegració de soldadures, etc. De fet, el procés de corrosió de les xapes de les potes de l’escultura era irreversible.

Cal recordar que l’escultura Alfa i Omega és obra de Rafael Bartolozzi. Es va inaugurar l’abril de 1999 amb motiu de la commemoració dels 20 anys d’ajuntaments democràtics que Torredembarra va celebrar amb una Trobada d’alcaldes dels Països Catalans. Escultura d’acer corten de 12 metres d’alçada i 12 tones de pes. L’escultura reprodueix les lletres gregues alfa i omega, com a símbol de l’assoliment d’un objectiu del principi i la fi vers la recuperació de la democràcia. Es trobava ubicada sobre un bloc de formigó dins del mar, a uns 80 metres de la platja. Amb la instal·lació de l’escultura, es va restaurar el bloc de Baix a Mar, una peça important de la història del món de la pesca a Torredembarra.