Les adiccions suposen a les empreses una pèrdua de 44 milions

Salut i Treball posa damunt la taula el problema de les addiccions a les empreses

Més de 70 directius i professionals han participat a la jornada “Noves tecnologies, noves addiccions” que Salut i Treball, CERpIE i ORP Fundació Internacional han organitzat aquest matí a la Cambra de Tarragona. Una cita que, donada l’excel·lent acollida i l’interès dels temes abordats, es preveu tingui continuïtat i així poder debatre una problemàtica que encara segueix essent un tabú en determinades organitzacions.

Les afectacions que les addiccions li suposen a l’empresa al conjunt del país, segons s’ha assenyalat durant la jornada, arriben a la pèrdua de 934.419 jornades de treball en només un any, el que equival a perdre 44 milions d’euros en producció. L’absentisme laboral de les persones que les pateixen és entre 3 i 4 vegades superior a les que no les pateixen. Els  considerats bevedors excessius presenten el doble d’absències per malaltia i el triple de dies per malaltia comuna i entre ells es tripliquen els accidents laborals.

I és que les addiccions, ja siguin les relacionades amb una determinada substància o vinculades a les noves tecnologies, cada dia són més freqüents en l’entorn laboral. Les seves conseqüències són dramàtiques pels treballadors que les pateixen, alhora que comprometen la seguretat i productivitat de l’empresa.

Francisco Fernández Rodríguez, director de Fòrum Terapèutic; Ignasi Balsells, de Detecto; Carles Salas, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya; Ramon Ferrer, professor de la Universitat de Barcelona; Joan Manel Castellà, Cap de Servei de Prevenció i Salut Laboral Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II; Luisa Canals, Societat Espanyola de Medicina Marítima; Montse Gómez Recasens, metge responsable del Servei Mèdic FCC SA i Silvana Alfaro Barri, DUE especialista del Servei Mèdic FCC SA s’han encarregat d’explicar com detectar les addiccions a temps, quines mesures preventives es poden implementar i els beneficis d’afavorir un ambient de treball saludable que freni aquesta xacra laboral.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Paco Lari, director general de Salut i Treball; Rafel Panadès Valls, Cap del Servei de coordinació d’Actuacions de Salut Laboral del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i Natalia Méndez, de CERpIE.