Categories: Noticies de Societat

5ª Edició Premis DOP catalanes d’oli

L’Associació Territori del Sénia, Dr. Ramon Estruch i la periodista Tana Collados són els premiats d’enguany

  • La consellera d’Agricultura presideix el lliurament dels guardons atorgats per les denominacions d’origen d’oli Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà
  • Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya -Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà- lliuren, avui, els guardons de la 5a edició dels Premis DOP Catalanes d’Oli en un acte al qual està prevista l’assistència de més d’un centenar de persones.

Enguany han estat distingits l’Associació Territori del Sénia, el doctor Ramon Estruch i la gastrònoma i comunicadora Tana Collados. Els Premis DOP Catalanes d’Oli tenen com a objectiu contribuir a la difusió de la cultura de l’oli i, per això, distingeixenprofessionals, investigadors i institucions que destaquen en aquest àmbit.

L’Associació Territori del Sénia ha estat reconeguda per la seva contribució a la preservació sostenible del territori i a la conservació de les oliveres mil·lenàries. L’àmbit d’actuació se situa en els pobles que envolten el riu Sénia i el Massís dels Ports a la zona fronterera entre Tarragona, Castelló i Terol. Després de fer un inventari d’oliveres mil·lenàries, s’han dut a terme diversos projectes per a la conservació d’aquest patrimoni excepcional i únic al món, i s’ha creat la marca “Aceite Farga Milenaria” per elaborar oli certificat i només procedent d’aquestes oliveres.

Periodista especialitzada en cuina i alimentació, Tana Collados ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional a TV3 i va ser pionera en el tractament de temes gastronòmics en els telenotícies quan la cuina no tenia la importància mediàtica de l’actualitat. Ha dirigit diferents reportatges i programes especialitzats en cuina, alimentació i territori. També és autora de diversos llibres, premi Juan Mari Arzak de periodisme gastronòmic i Placa de Plata de la Generalitat de Catalunya per la promoció del món rural i dels productes en origen.

Al Dr. Ramon Estruch, expert en nutrició sana, se l’ha distingit per l’àmplia tasca desenvolupada com a investigador. Director de l’estudi Prevenció amb Dieta Mediterrània (PREDIMED) que engloba 18 grups de recerca de nou comunitats autònomes que treballen en la recerca dels efectes beneficiosos per a la salut derivats del consum d’oli d’oliva verge extra, el Dr. Estruch és consultor sènior del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona, professor associat de la Facultat de Medecina de la Universitat de Barcelona i membre del Consell Director del CIBER d’Obesitat i Nutrició de l’Institut de Salut Carlos III, entre d’altres responsabilitats.

Per tancar el lliurament de guardons, la interpretació de la cançó “Pregunteu-li a l’olivera” de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i degustació de productes amb denominació d’origen i amb indicació geogràfica protegida, amb la participació dels Mestres del Morter de Jesús que prepararan l’allioli amb oli de les cinc DOP.

A Catalunya, hi ha 5 denominacions d’origen d’oli: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Aglutinen 92 empreses (majoritàriament, cooperatives oleícoles) i 17.200 productors. Sota el paraigües de les DOP, es conreen 45.000 hectàrees d’olivera i s’elaboren unes 12.000 tones anuals d’oli certificat.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

5 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

5 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago