L’ANC i Òmnium accepten la suspensió de Puigdemont però posa condicions

Sánchez i Cuixart asseguren que “ningú pot estar descontent” amb la decisió del president d’estendre la mà a la negociació i la mediació

Redacció .- Els presidents de l’ANC i Òmnium Cultura, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, han abandonat el ple del Parlament “satisfets” amb el discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la seva decisió de “suspendre” la declaració d’independència que hauria d’emanar dels resultats del referèndum de l’1-O. Per a les entitats, “ningú pot estar descontent o decebut” amb aquesta estratègia, donat que asseguren que el “compromís” del Govern i els independentistes amb la independència segueix “ferm” i el moviment d’aquest dimarts només obre la porta “al diàleg i la mediació” després de les “ofertes” i “pressions” internacionals per donar una oportunitat més a la negociació. Amb tot, però, reclamen al Govern i al president que aquest temps de diàleg que interpreten que s’obre, sigui “acotat”, i per això demanen que es “facin públiques” les dates límits i el calendari.

El president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha interpretat que Puigdemont “ha posat sobre la taula el compromís clar amb l’anunci d’una declaració que ell mateix ha demanat que se suspengui”. “En aquests moments, JxSí i la CUP estan signant una declaració d’independència que s’ha demanat que quedi suspesa per mantenir l’esperança del diàleg”, ha dit, tot lloant el paper de Puigdemont “gestionant d’una manera molt complexa una situació de gran pressió de líders polítics internacionals que li han implorat i requerit donar un temps mort a un diàleg per tal que l’Estat no tingui cap excusa per intentar reprimir la voluntat del poble de Catalunya” expressat a l’1-O.

Sánchez, que creu que el president ha “combinat l’ètica de la responsabilitat i la de la convicció”, ha actuat amb “gest valent” en suspendre la declaració d’independència. “Entenem que els propers dies seran determinants per veure l’efectivitat de les vies de mediació i la voluntat del govern espanyol”, ha dit, tot reclamant que el president de l’Estat, Mariano Rajoy “no faci cas” de les veus que li demanen l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “El govern espanyol té l’oportunitat que va perdre amb l’1-O. Esperem que ara acceptin la mà estesa del Govern i el Parlament i de la comunitat internacional”, ha conclòs.

En aquest mateix sentit s’ha expressat Jordi Cuixart, que ha volgut lloar “l’oportunitat de diàleg” que atribueix a Puigdemont. Amb tot, en nom de les entitats, ha demanat al Govern que “tot aquest procés de negociació sigui amb unes dates acotades”. “Estem segurs que el president i el Govern tindran a bé fer-nos saber aquestes dates. Estem segurs que no parlem de dies i setmanes, sinó de tot un procés. Estem segurs que ens faran sabedors dels terminis”, ha sentenciat.

Tot i això, no ha dubtat en cap moment que Puigdemont i el Govern mantenen “la determinació amb donar validesa als resultats de l’1-O”. “El poble ha d’estar tranquil perquè hem fet un pas més en aquest procés d’autodeterminació”, ha dit, tot afegint que “els que avui mostren decepció són els que voldrien un Govern desbocat i sense capacitat per veure el que ha passat a l‘escena internacional”.