L’Ampolla inicia una campanya informativa sobre el fons marí arran de l’aparició de taques generades per microalgues

També notifiquen la presència de corretjola i posidònia, que indiquen la bona qualitat de l’aigua

ACN L’Ampolla .- L’Ajuntament de l’Ampolla ha iniciat una campanya informativa per conscienciar turistes i locals sobre els elements que es poden trobar al fons marí. Tot plegat, arran d’unes taques d’escuma i mucílags que han aparegut a les platges del municipi i que poden ser “desagradables a la vista però sense que suposin perill”, segons ha explicat l’oceanògrafa de Plàncton Divulgació Eli Bonfill. “Aquests mocs els generen unes microalgues al fons marí i, per les condicions que es donen a l’estiu, emergeixen d’aigües de més fondària i surten a la superfície”, ha explicat Bonfill, que apunta que és “un procés natural que té lloc a tota Catalunya” i que pot donar la sensació de brutícia perquè, a causa de la seva composició, “aglutinen els plàstics o canyes que hi hagi surant” a la zona. En la campanya, l’Ajuntament ha instal·lat panells a les platges de les Avellanes i l’arenal per notificar la presència de corretjola i posidònia al fons del mar, dues plantes que indiquen, precisament, la bona qualitat de l’aigua perquè són poc tolerants a la contaminació.
Bonfill ha explicat que les taques formen part d’un fenomen natural que és més propens a sortir durant l’època de calor perquè la temperatura exterior augmenta bruscament, conseqüentment s’escalfa l’aigua molt ràpid, i això provoca que s’alteri la producció de plàncton. Aquestes substàncies, produïdes per la degradació de matèria orgànica o pel fitoplàncton marí, es poden acumular més en zones on no hi ha tant corrent. A l’Ampolla, quan les taques arriben a la badia del Fangar, el corrent realitza un gir diferent i es poden acumular durant més temps en lloc de continuar circulant.

Pel que fa a la corretjola i la posidònia, són dues plantes marines que tenen presència a la zona ampollera. Són plantes que tenen arrels, fan flors i fruits, i estructuren l’ecosistema marí formant boscos que funcionen de la mateixa manera que els terrestres. Així, proporcionen aliment als peixos, que poden utilitzar-les com a refugi.

Bonfill ha explicat que a partir de la tardor, les fulles d’aquestes dues plantes apareixen a la vora de la mar, arribant a amuntegar-se a la sorra. “També hi ha queixes d’alguns ciutadans que, per pura ignorància, diuen que les platges estan brutes, quan en realitat això és un indicador que hi ha aquesta planta dins de l’aigua”, ha comentat Bonfill, que destaca que la presència de posidònia i corretjola és positiva, també en terra ferma, perquè protegeix la costa de l’erosió dels temporals.

Amb la campanya, el consistori també ha distribuït per diferents locals públics fulletons informatius escrita en català, castellà, anglès i francès. Tant als panells com als fulletons, també s’explica la biodiversitat marina, com per exemple els musclos, meduses, esponges i nacres que hi ha a la zona.

La campanya engegada per l’Ampolla és semblant a la que l’any passat ja va iniciar Sant Carles de la Ràpita –a la platja de Garbí i a Les Delícies- on també hi ha la presència de corretjola. D’altra banda, l’Ametlla de Mar, que té el prat de posidònia més gran de Catalunya, està refent els cartells de bandera blava de les platges per donar més importància als valors marins. I així, “conscienciar a la gent que hi ha vida allà a sota encara que no ho sembli, i que té interès més enllà del paisatge exterior”, ha afegit Bonfill